pondělí 16. května 2016

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Pro všechny cestovatele jsem připravil malého cestovního průvodce. 7 kroků, jak se levně dostat z letiště v Trevisu do Benátek. Je to fakt snadné. Zvládne to úplně každý. Jde to i bez jazykových znalostí.

Dvě možnosti, jak se dostat do Benátek


Aktualizace 8. dubna 2019

Od 1. dubna 2019 se do Benátek můžete dostat i irským dopravcem Ryanair.

Společnost Wizzair se v červnu 2018 stáhla z Prahy a do Benátek už nelítá.

Aby se to nepletlo. Do Trevisa létá z Prahy jen Wizzair Ryanair. Na letence najdete název Venice Treviso a kód TSF. Na letiště Marco Polo v Benátkách létají z Prahy všichni ostatní (Volotea, easyJet, ČSA). Kód na letence je VCE. Dnes probereme jen letiště Treviso. Marco Polo najdete zde.

Z letiště v Trevisu máte dvě možnosti, jak se dostat do Benátek. Taxi do toho nepočítám. Jsou nekřesťansky drahé. První možností je přímý autobus. Ten ale stojí od 11 €. Druhou možností je kombinace MHD a vlaku. Ta stojí už jen 4,70 €. Slušný rozdíl za trochu námahy, ne?

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Stanoviště přímých busů do Benátek před letištní halou v Trevisu


3x levnější


První možnost je jednoduchá. V příletové hale si koupíte jízdenku (od 11 €, zpáteční 20 €).

Přímo před vchodem stojí autobusy do Benátek. Slovem "Venécia?" se při vstupu do autobusu ujistíte, že nejede jen do Mestre, a je to.

Nově začaly z Trevisa jezdit do Benátek společnosti Terravision (11 €) a Barzi Service (12 €). Obě mají jednu nevýhodu proti regionálnímu dopravci ATVO. Jezdí totiž do Benátek jen na stanoviště Tronchetto. Odtud se musíte dopravit na Piazzale Roma lanovkou People Mover (1,50 €). Zatímco ATVO jezdí na Piazzale Roma přímo. 

Druhá možnost je nepatrně složitější, ale zase téměř 3x levnější. Cestujete-li ve dvou, tak úspora na jedné cestě dělá téměř 15 €. Jak na to?

1. Kupte si jízdenky


Projdete-li dveřmi z celního prostoru do haly letiště, tak na pravé straně jsou tři kiosky, kde prodávají jízdenky na autobusy. Jízdenky kupte v tom prostředním. Na skle mají nálepky s logem MOM (Mobilitá di Marca). Dívejte se, jestli tam nálepka MOM opravdu je. Občas je období, kdy jízdenky neprodávají. Budou vám zkoušet prodat jízdenky za 12 € na přímý bus. Nedejte se. Chtějte za 1,30 €.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Jízdenky na MHD koupíte jen v prostředním stánku. Na skle by něl mít nálepku s logem MOM (viz níže)


Kupte si jízdenky. Mluvte klidně anglicky. Kdo neumí anglicky ani italsky, nevadí. Stačí říci: "biljéty per Trevíso čentrále" a na prstech ukázat kolik. Jedna jízdenka stojí 1,30 €. Kdyby bylo nejhůř a jízdenky z nějakého důvodu nebyly, dají se koupit u řidiče autobusu za 2,50 €.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Rub a líc jízdenky z letiště na nádraží, včetně loga MOM


2. Běžte na zastávku


Hned vedle kiosku s jízdenkami je jeden z východů z letiště. Vyjděte jim ven. Dejte se mírně doprava, až dojdete po cca 20 metrech k hlavní silnici. Vpravo, asi 15 metrů, je autobusová zastávka. Jmenuje se Aeroporto. Nelze ji minout. Na světelném displeji svítí odjezdy autobusů. Váš autobus má číslo 6. Pro informaci můžete předem mrknout na jízdní řád.

Stanoviště přímých busů do Benátek před letištní halou v Trevisu
Autobusová zastávka linky číslo 6 před letištěm v Trevisu


3. Jízda autobusem


Většinou se nastupuje předními dveřmi. Otevře-li řidič i ostatní dveře, klidně nastupte. Po nástupu označte jízdenku. Stačí ji přiložit ke žluté čtečce a počkat, až pípne a rozsvítí se zelená kontrolka. Pojedete asi 5-7 zastávek. Proč říkám asi? Některé zastávky jsou na znamení a autobus na nich ne vždy zastavuje. Jízda autobusem trvá zhruba 15 minut.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Autobusová zastávka Stazione FS v Trevisu a autobus linky číslo 6


Vystupovat budete na zastávce Stazione FS, což je vlakové nádraží. Poznáte ji snadno. Jednak podle přiložené fotografie, jednak již chvíli před ní pojede autobus podél nádraží. Ale hlavně, hlavně tady vystoupí tak 70 % cestujících. Nádraží je po pravé straně zastávky, asi tak 40 metrů. Kdyby jste náhodou přejeli, vystoupíte na další zastávce a vrátíte se zpátky. Je to přibližně 800 metrů. Testováno na sobě ;-)

Od 5. dubna 2019 jezdí přímý autobus, linka A, mezi letištěm Treviso a vlakovým nádražím Treviso. Cena za jízdenku je 3 €. Podívejte se na detailní popis jak využít linku A

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Budova hlavního vlakového nádraží v Trevisu


4. Jízdenky na vlak


V nádražní hale je obrovská světelná tabule s odjezdy vlaků. Pod ní jsou pokladny. Jízdenky na vlak se dají koupit právě buď u pokladen nebo v automatu. U pokladen bývá obvykle řada. Personál mluví většinou i anglicky. Jinak stačí říci obligátní "biljéty per Venécija Santa Lučija". Bydlíte-li v Mestre, pak stačí říci "Mestre čentrále". A na prstech opět ukázat kolik kusů. Cena za jízdenku je 3,55 €.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Světelná tabule s odjezdy/příjezdy vlaků a čísly nástupišť

Automat je rychlejší. Je jich v hale několik. Pří výběru se jen podívejte, zda bere mince, bankovky nebo jen karty. Automaty "mluví" italsky, anglicky, francouzsky, německy, a tuším španělsky. Cena je stejná jako na kase, tedy 3,55 €. Proces nákupu je jednoduchý.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Pokladny na vlakovém nádraží Treviso


Na dotykový displej začnete vyťukávat Venezia a systém vám sám nabídne Venezia Santa Lucia. Chcete-li jen do Mestre, napíšete Venezia Mestre. Stejně tak vám systém automaticky dá na výběr časy odjezdů vlaků. Vyberete, navolíte počet kusů, zvolíte jak chcete zaplatit a je hotovo.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Automaty na vlakové jízdenky


Tisk jízdenky chvíli trvá a stejně tak chvíli musíte počkat, než vám automat vrátí zpět peníze. Obojí automat "vyplivne" ve své dolní části, proskleném okýnku. Kdyby vám mezitím ujel vlak, žádný stres. Za chvíli jede další a jízdenka platí ještě 7 dní.

5. Běžte na perón


Na světelné tabuli v hale se ještě podívejte, ze kterého nástupiště (binario) vlak odjíždí. Zajímají vás vlevo uvedené odjezdy (Partenze/Departures). Do Benátek jezdí většinou ze 6. Cestou na nástupiště označte jízdenku. Do značkovače ji vkládejte podélně a úplně vlevo, jak ukazuje šipka na obrázku. Pak počkejte až si systém zavrčí, pípne a rozsvítí se druhá zelená kontrolka. Poté běžte na perón.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Jízdenku vložte vždy na levou stranu značkovače



6. Jízda vlakem


Jízda vlakem trvá zhruba 30-40 minut. Vlaky jsou komfortní, čisté, s klimatizací. Většina z nich má u stolečku pod oknem i zásuvky na 220 voltů. Ve vlaku hlásí předem jednotlivé stanice. Jedete-li jen do Mestre, je to obrovské nádraží, nejde minout. Celý název je Mestre Centrale. Pozor jen, ať nevystoupíte v Mestre Ospedale, je o jednu zastávku dříve.

Máte-li namířeno až do Benátek, můžete být v klidu. Stanice Venezia Santa Lucia je totiž konečná stanice.

7 kroků, jak se dostat levně z letiště v Trevisu do Benátek
Typický interiér regionálního italského vlaku



7. Bingo! Jste v Benátkách


Vystupte z vlaku a běžte s davem. Proplujete s ním odbavovací halou a vyjdete na nábřeží. Bingo! Jste v Benátkách. Zvládli jste to. Nakonec to bylo to snadné, že? Teď se můžete vydat do hotelu pěšky, nebo po vodě. Zastávky vodních autobusů, vaporett jsou přímo před vámi. Stejně tak stanoviště gondol nebo vodních taxi. Užijte si Benátky!

8. A jak se dostanete zpátky na letiště?  


Projděte si krok za krokem cestu z Benátek na letiště v Trevisu.


Kompletní seriál cest, jak se dostanete z letiště do Benátek a naopak, najdete tady:



Najděte si levné ubytování v Benátkách


Booking.com

28 komentářů:

  1. Zdravím. V 55 jsme si odskočili na víkendový pobyt do Benátek. Jazyková výbava 0, nepočítám-li ruštinu a něco němčiny. Ale v kapse s vaším návodem.
    A klobouk dolu - vše jak je napsáno. Lístky v budce, v automatu, vlak na peróně. Co si více přát. Prodloužený víkend se povedl, ale je to málo.
    Už vybíráme další termín.
    Tak ještě jedno díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky mě poteší, když jsou mé informace užitečné.

      Vymazat
    2. Dobrý den, pane Křepelka, navštívila jsem Benátky již mnohokrát, ale jen jednodenně, letos jsem si dovolila sama se vydat na otvírání karnevalu 27.01 - 28.01.2018. Podle Vašeho návodu jsem se neztratila a utvrdilo mě to v tom,že "kdo se bojí s..e v síni". Já se nebála, ve zdraví vrátila a užila si Benátky ještě s vodou v kanálech. Děkuji za cenné informace.

      Vymazat
  2. Zdravím, nevíte jak je to s provozem o svátcích? Máme tam v plánu jet 8. prosince, ale četl jsem že tam mají zrovna svátek. Lodní doprava, vlaky i autobusy a vše ostatní je tak jako ostatní dny, nebo jsou zde nějaká omezení? Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud přiletíte do Trevisa, tak MHD bude jezdit jako v neděli, tzn. 2 busy č. 6 za hodinu. Přímé buzy (za 12 €) by měly jezdit normálně. Pokud letíte na Marco Polo, tak situace bude obdobná. Vlaky budou jezdit jako v neděli. Lodě v Benátkách taky. Miloš.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, do Benatek se chystame pocatkem cervna-zatim na vlastni pest. Koupil jsem pouze letenky a ted se pokusim najit relativne levne ubytovani. Doporucil by jste hotely nebo guest houses kde to stoji za to ale na druhou stranu nebude to za €100 noc?
    Popripade okolni mista? Uvazuji o pujceni auta na letisti v Trevisiu pokud se to vyplati? Mame 5 dni a chteli bychom videt toho co nejvice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, ubytovani hledejte pres booking.com. Ceny pak zkontrolujte pres srovnavac cen hotelscombined.com nebo trivago.com. Budete-li si brat auto, je lepsi bydlet mimo Benatky. Mestre se nabizi jako prvni moznost, ale pozor. Mesto je "modra zona", tak hledejte ubytovani s parkovistem. Dobre se bydli v mestecku Mogliano Veneto, vlakem cca 12 min do Benatek. Milos

      Vymazat
  5. Tak jsme se vrátili z výletu do Benátek a vyzkoušeli jsme dopravu z letiště na oba způsoby:-) Do Benátek vlakem a nazpět už z časových důvodů vyšel autobus. Ale skvěle popsáno, bylo vše lehké najít a dopravit se takto:-) Děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobry den. Je mozne u Vas zjistit, jak se nejlepe dostanu z letiste Benatky Treviso do Marghera {par kilometru od Benatek}. Pokud ne u Vas, kde je mozne tuto informaci ziskat. Predem dekuji za odpoved a jsem s pozdravem Hana Vasinova

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den, je to snadne. Postupujte podle navodu v clanku, jen v Trevisu na nadrazi si vyberte vlak, ktery zastavuje na nadrazi v Marhere (Porto Marghera, prvni stanice za Mestre). Jezdi cca 3x do hodiny,cena 3,55 €.
    Pokud by vam to nevyhovovalo, jedte vlakem jen do Mestre na hlavni nadrazi, tam presednete na bus(MHD, primo pred nadrazim). Nevim kam potrebujete, ale pokud smerem na Benatky (Ponte della Liberta), tak bus c.2 nebo 6. Milos

    OdpovědětVymazat
  8. Velké díky za přehledný popis (navíc aktualizovaný):-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, prosila bych Vás o radu. V létě poletím sama do Itálie - budu přestupovat v Trevisu. Přílet v 11:30, odlet dál 17:20. Pouze s příručním zavazadlem. Trochu mluvím anglicky. Chtěla bych ve volném čase jet podle Vašeho návodu na skok do Benátek. Dle Vašich zkušeností - je reálné to stihnout? Bude to pátek. Děkuji za radu. S pozdravem Kateřina H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké odpoledne Kateřino, reálné to je. Budete v Benátkách ale jen 2 hodiny. Počítejte se mnou a pak se rozhodněte. Přílet 11.30, sedněte na MHD bus (11.45 nebo 12.25) a když vše klapne, můžete být v cca 12.00 (resp. 12.45)v Treviso na nádraží. Vlak jede ve 12:07 (resp. 36 nebo 54). Cesta do Benátek (Santa Lucia - konečná) trvá 40 min. Když vše půjde hladce, tak jste v 13 hod v Benátkách. Zpět doporučuji vyrazit v 15.05 (resp.15:15). V Treviso na nádraží budete v 15:34 (resp. 15:52). Bus na letiště jede v 15:40 (16:10). Tam budete v 16:01 (resp 16:31). Rozhodnutí je na Vás ;-) Miloš

      Vymazat
    2. Moc Vám děkuji za užitečné rady! Přesně takhle jsem to potřebovala spočítat :-) Pěkný večer! Díky! Kateřina H.

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    děkuji za super rady jak cestovat z letiště. Určitě budu následovat. Mám ještě dotaz. Letím do Benátek 9-12.8.2019 na letiště Treviso a ubytovaná budu v Sant´ Erasmo. Odlet zpět v pondělí 12.8. je v 11:20. Bude vůbec reálné se ze Sant´erasma dostat na letiště už na 9:30?
    Moc děkuji za odpověď.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  11. Ano, je to reálné, ale budete mít trochu fičák. Loď z Erasma vyplouvá v 5.22, na nádraží Santa Lucia budete s jedním přestupem za cca hodinu. V 6.31 nebo 6.45 jede vlak. Cesta do Treviso trvá 35-40 min. Autobus č 6 jezdí od nádraží po cca 15 - 20 min, tzn, že na letišti budete v 7.30 - 8.10 hod. Miloš

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,letím s rodinou do Trevisa.Super popsaná trasa do Benátek,kterou určitě využijeme.Chtěl bych se zeptat jak je to s trasou zpět z Benátek do Trevisa.Platí stejná čísla autobusu?S pozdravem Marcel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry vecer Marceli. Ano pro cestu zpet plati stejna cisla. Uzijte si Benatky. Milos

      Vymazat
  13. Dobrý den. Využili jsme Váš návod a moc nás to bavilo. Jeli jsme tak i zpátky, což nám připadalo "dobrodružné", protože to tak detailně není popsáno. Moc děkujeme!

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, smím poprosit o radu ?! Lístky na MHD lze koupit ve žluté budce zrovna i pro zpáteční cestu?? Děkuji za odpověď. Vašek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Vašku,

      ano, jízdenky jdou koupit i na zpáteční cestu. Tak že třeba pro 2 lidi si koupíte 4 kousky a máte je na cestu tam i zpět. Cena za kus je pořád stejná.

      Miloš

      Vymazat
  15. Dobrý den, před hodinou jsme přistáli v Trevisu, podle návodu už sedíme ve vlaku, super, že jste se podělil o levnější varianty cestování a hlavně takhle detailně i s fotem. Jen k těm jizdenkam MOM, nemaji na zadnem sklu uz samolepky, ale člověk si o ně musí říct 😊 da se tam pak rovnou koupit i listek na vlak 😌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dííííky za aktuální dodatek. Letíme na konci března 2023 😊

      Vymazat
    2. Díky, taky letíme na konci března. 25.3.😉🤘

      Vymazat
  16. Dobrý den, v pá 17.11. letíme do Trevisa a směr benátky. Koupili jsme si bus z letiště do Benátek a chci se zeptat, kde jednoduše pak koupíme lístky na vaporeto směr Nám. Sv. Marka, kde jsme ubytovaní. Rádi bychom v so dopoledne navštívili centrum a odpo lodí na Burano, lze se dostat z centra jízdenkou na vaporeto? A čas je vhodný? Chtěli bychom tam večeři a zpet do Benátek. MOc děkuji. ann.jordan@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      jízdenky na vodní autobus (vaporetto) koupíte buď přímo ve infocentru na Piazzale Roma, kde má bus (jedete-li se společností ATVO) konečnou. Centrum stojí u paty skleněného mostu. Další možnost je pak o cca 10 metrů dál, přímo u nábřeží, kde zároveň i lodě odplouvají.
      Na San Marco vám jede linka č. 1.
      Denní jízdenky platí pro celé Benátky a ostrovy. Cesta na Burano trvá z Benátek cca 40 minut.
      Lodě odjíždí z protilehlé čísti Benátek, než je San Marco - zastávka Fondamente Nove. Cesta tam trvá pěšky cca 20 min.
      V noci jezdí i noční linky, ale raději se před odjezdem podívejte na jízdní řád (u každého odjezdového pontonu), kdy jede poslední vaporetto.

      Vymazat
  17. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s jízdenkami pro děti?? Zda mají nějakou slevu popřípadě menší z děti jezdí zdarma. Věk dětí 5 a 12 let. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.