pátek 27. května 2016

K čemu jsou pruhy na náměstí Santi Giovanni e Paolo?

K čemu jsou pruhy na náměstí Campo Santi Giovanni e Paolo
Benátská Basilica dei Santi Giovanni e Paolo na stejnojmenném náměstí

Bazilika Svatého Jana a Pavla (Basilica dei Santi Giovanni e Paolo) patří mezi největší benátské svatostánky. Benátčané jí říkají v dialektu San Zanipolo. Stojí na stejnojmenném náměstí, na kterém je vidět několik bílých pruhů. K čemu jsou pruhy na náměstí Santi Giovanni e Paolo? Ukazují cestu.

Cesty jsou tři


Nejde tedy o žádné mystické linie, ale o cestu do baziliky. Při leteckém pohledu je vidět, že cesty jsou tři. Jedna vede od kanálu. Sem přijížděli bohatí Benátčané na gondolách. Druhá je pro pěší. Ta vede od mostu Ponte Cavallo. Obě se setkávají před vstupem do baziliky. Třetí cesta navazovala na tu od kanálu a vedla ke studni.



Cisterny, které zachycovaly dešťovou vodu


Právě kolem study, která je na podélné straně baziliky, jsou ještě další pruhy. K čemu byly? Šlo o vodu. Benátky nikdy neměly pitné vody nazbyt. Technologie hloubkových vrtů v minulosti nebyly moc rozvinuté. Město si umělo pomoci jinak. Po celých Benátkách byly na náměstích cisterny, které zachycovaly dešťovou vodu. Bílé čáry lemovaly okraje cisteren.

Studna na náměstí Campo Santi Giovanni e Paolo. V pozadí jsou vidět pruhy, které označují okraje cisterny
Studna na Campo Santi Giovanni e Paolo. V pozadí jsou vidět pruhy, které označují okraje bývalé cisterny



Další dvě zajímavosti


Bazilika Svatého Jana a Pavla je místem, kde chtěl být po smrti pohřbený každý dóže. Ze 120 benátských dóžat, se to podařilo jen 25 z nich.

Na náměstí vedle baziliky stojí pomník velkého Benátského vojevůdce Bartolomea Colleoneho. Pomník je ztvárněný jako jezdecká socha. Při jeho stavbě benátští radní prokázali notnou dávku vyčůranosti.

K čemu jsou pruhy na náměstí Campo Santi Giovanni e Paolo?
Jezdecká socha Bartolomea Colleoniho

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.