pátek 13. května 2016

Jak barbacani brání dodnes tomu, aby si chodci neurazili hlavu


Barbacani. Není to nic barbarského, nebo tak něco. Naopak. Mají naprosto praktické užití. Pochází ještě z dob Benátské republiky a najdete je na spoustě míst v Benátkách. Ale jak barbacani brání dodnes tomu, aby si chodci neurazili hlavu? Jednoduše. Jsou to pilíře, které vymezují minimální výšku a šířku ulice.

 

Každý centimetr dobrý


Minimální výšku a šířku ulice? A to jako jak? V Benátkách bylo odjakživa málo místa. Byl to boj o každý centimetr obytné plochy. Zvednete-li při procházce městem hlavu, všimnete si, že mnohé benátské domy se na úrovni prvního patra rozšiřují do ulice. Vytváří jakousi polici. Stejně tak ostatní patra.

Barbacani. Ukázka ulice s typickým rozšířením prvních pater benátských domů
Typický příklad rozšířených prvních pater benátských domů












To byl ten problém. Stavitelé domů se drželi zásady, že každý centimetr dobrý. Průchodnost a bezpečnost ulic byla pro ně až druhořadá. Mimo jiné i proto, jsou benátské uličky úzké a křivolaké. Musela zasáhnout sama Benátská republika.

Tři důvody


Důvody byly v zásadě tři:

Prvním bylo, aby protější domy v ulici nestály příliš blízko proti sobě. Proč? V té době byly časté požáry. Minimalizovalo se tak riziko rozšíření požáru na protější dům.

Druhým bylo umožnění bezpečného průchodu chodcům. Jednak aby si neurazili hlavu a druhak, aby ulice měla určitou průchodnost. Prostě aby se v ulicích nevytvářela „dopravní“ zácpa.

Posledním důvodem byl sluneční svit. Šlo o to, aby do ulic taky pronikalo nějaké to denní světlo.

Etalon pro všechny ostatní barbacani v Benátkách
Etalon pro všechny ostatní barbacani v Benátkách







Vzorový pilíř, barbacan


La Serenissima vytvořila vzorovou ulici. Její jméno je dodnes stejné. Calle della Madonna. Leží kousek od mostu Rialto. Ve zdi ulice je i vzorový pilíř, barbacan. Dodnes je na něm zřetelný nápis PER LA IURIDICIOM DE BARBACANI.

Tento vzorový pilíř je vytesaný z istrijského kamene. Jako první označoval v Benátkách nejnižší možnou výšku a šířku ulice. Na něj navazující rozměry byly přesně dané. Jejich dodržování bylo ze strany úřadů přísně sledované. Barbacani byly kamenné nebo ze dřeva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.