středa 7. září 2016

Proč mají Benátky jen 3 kanály?

Proč mají Benátky jen 3 kanály?
Benátský Velký kanál v oblasti rybí tržnice na Rialtu

V turistických průvodcích najdete, že Benátky mají celkem 177 kanálů. Možná vás to překvapí, ale ve skutečnosti ve městě najdete kanály pouze 3. Proč mají Benátky jen 3 kanály?

Není v tom žádná věda. Ty ostatní kanály se správně nazývají řeky. Řeka se řekne rio. Jako třeba Rio San Trovaso, Rio della Sensa... Zajímavostí je, že ulice, která má v názvu Rio Terá, vznikla zasypáním původního koryta řeky.

3 benátské kanály jsou:

Canal Grande (Velký kanál)


Je nejznámější. Má tvar obráceného písmene "S". Rozděluje Benátky na 2 části. Slouží jako jako jakási hlavní benátská třída. Podél jeho břehu jsou stojí většina nejhonosnějších benátských paláců.

Zajímavostí je, že přes něj vedou jen 4 mosty. Nový Ponte della Constituzione, kamenný Ponte degli Scalzi, nejstarší Ponte di Rialto a dřevěný Ponte dell´Accademia.




Canale di Cannaregio


Je kolmý na Velký kanál a jak jeho název napovídá, protéká čtvrtí Cannaregio. Původně sloužil jako hlavní zásobovací přístup do města z pevniny. Vedou přes něj dva unikátní mosty. Ponte delle Guglie, jediný benátský most, který má 4 věžičky. Druhým je Ponte dei Tre Archi. Ten zase jako jediný most ve městě má 3 mostní oblouky.

Zajímavostí je, že v místě, soutoku Cannale di Canaregio a Velkého Kanálu, na konci nábřeží Fondamenta Labia, stojí na břehu socha Jana Nepomuckého.



Giudecca canal


Hlavní dopravní tepna Benátek. Kanálem dříve připlouvaly lodě, které z dalekých zemí do města přivážely obchodní zboží. Dnes po něm plují i ty největší výletní lodě. Nevede přes něj žádný most. Výjimku tvoří svátek Festa del Redentore, kdy se každoročně staví pontonový most. Důvod je ten, aby nebyla přesušená staletá tradice a do kostela mohli proudit poutníci.

Zajímavostí je, že Guidecca canal sloužil dříve i vorařům, kteří kanálem z nedalekých Dolomitů splavovali dřevo na stavbu benátských paláců.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.