pondělí 4. května 2015

Benátky mají jen 4 mosty přes Canal Grande

Víte, že přes Canal Grande vedou jen 4 mosty? Přičemž do roku 2008 byly jen 3? Vezmeme-li to pěkně od severu, tedy od vstupu do města z pevniny, tak první most je mezi Piazzale Roma a vlakovým nádražím Santa Lucia. Je nejnovější a 3 roky trvalo, než dostal jméno. Oficiálně se jmenuje Ponte della Constituzione a někdy se mu říká také Ponte di Calatrava a to podle architekta, který most navrhl. Most je prosklený a byl otevřen pro pěší 11. září 2008. Lidé ho noc rádi nemají, když prší, tak klouže a schody jsou řazeny tak, že o zakopávání lidí tu není nouze.

Další mostem, který je od toho prvního na dohled je Ponte degli Scalzi, který se nachází těsně u vlakové stanice Santa Lucia. Je spojnicí mezi čtvrtěmi Cannaregio a Santa Croce. Konstruoval ho architekt Eugenio Miozzi a byl dokončen v roce 1934.

Pak dlouho nic, až přijde slavný a nejstarší most přes Canal Grande a to Ponte di Rialto. Spojuje čtvrti San Polo a San Marco. Most tu stojí ve své současé podobě již více než 500 let a je to místo čilého obchodního ruchu a nespočetných zastupů turistů. V současnosti na něm probíhají opravy.

Poslední most, na jižním konci kanálu je u nejznámějšího benátského muzea L´Accademia a podle ní má taky název, Ponte dell´Accademia. Spojuje čtvrti Dorsoduro a San Marco. Je z něho nádherný výhled na kostel Santa Maria della Sallute. Původní most z roku 1854 byl ocelové konstrukce a navrhl ho Alfréd Neville. Později byl zbourán a v roce 1933 nahrazen mostem dřevěné konstrukce od Eugenia Miozziho. I tento druhý most byl zbourán, tentokráte však z důvodu havarjního stavu a nahrazen kopií v roce 1985. Most je tak jediný dřevěný ze všech 4 které se klenou nad Canal Grande. V současnosti ho velmi ničí turisté, kteří si na jeho ocelovém zábradlí zamykají své zámečky lásky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.