středa 18. května 2016

Co má společného Jan Nepomucký a Benátky?

Socha Svatého Jana Nepomuckého v Benátkách, na soutoku Canale di Cannaregio a Velkého kanálu
Socha Svatého Jana Nepomuckého v Benátkách, na soutoku Canale di Cannaregio a Velkého kanálu

Každoročně 16. května, se slaví svátek Svatého Jana Nepomuckého. Světce, kterého připravil o život král Václav IV. Nejdříve ho nechal krutě mučit a pak ho jeho pacholci hodili z Karlova mostu do Vltavy. Co má společného Jan Nepomucký a Benátky? Je nejen patronem Benátek ale i gondoliérů.

 

Jediná socha na břehu Velkého kanálu


Socha českého světce stojí na soutoku Canal Grande a Canale Cannaregio ve čtvrti Cannaregio u kostela San Geremia. Soše v roce 2009 požehnal osobně i kardinál Vlk. Je to jediná socha na břehu Velkého kanálu. Tvorba sochy se připisuje Giovannimu Morlaiterovi. 




Patří i mezi čtyři patrony Benátek


Svatý Jan Nepomucký (Ioannes Nepomucenus) není jen patronem Země české, Bavorska, loďařů, vorařů, mlynářů, duchovních, cti a zpovědního tajemství. Patří i mezi čtyři patrony Benátek. Je tak ve vybrané společnosti:

Svatého Marka
Svatého Teodora 
Svatého Rocha 

Navíc Spolu s Pannou Marií je Svatý Jan Nepomucký i patronem a ochráncem všech gondoliérů. K tomu je tak nějak předurčen z titulu ochránce mostů a proti velké vodě.

 

Další stopy Nepomuckého v Benátkách


Další stopy Nepomuckého v Benátkách najdeme ve čtvrti San Polo. Nad vchodem stejnojmenného kostela je freska, představující Svatého Jana. Bohužel freska je poškozená v místě obličeje. Uvnitř kostela, v kapli, je obraz od Giandomenica Tiepola, který znázorňuje Nepomuckého a Madonu s dítětem. 

V den výročí Svatého Jana Nepomuckého, se dodnes koná po celých Benátkách spousta bohoslužeb. Namátkou třeba v kostelech San Martino, Santi Apostoli, San Nicolo dei Mendicoli, Santo Stefano či San Geremia.

Kostel San Paolo Apostoli, Benátčany nazývaný San Polo, s freskou a obrazem Jana Nepomuckého
Kostel San Paolo Apostoli, Benátčany nazývaný San Polo, s freskou a obrazem Jana Nepomuckého

 

7.000 mostů


Svatý Jan Nepomucký (narozený 1340–1350, zemřel 20.03.1393, kanonizovaný papežem Benediktem XIII. 19. března roku 1729), je díky jezuitským misím rozšířený téměř po celém světě. Jen v Evropě stojí na 7.000 mostů s jeho sochou a celkový počet jeho vyobrazení ve světě přesahuje číslo 60.000.

de Pomuk = Nepomuk


Zajímavostí je jak Jan, v té době Johánek, přišel k přízvisku Nepomucký. Byl synem Velflína z Pomuku. Samotný Johánek se psal „z Pomuka“ (Iohannes de Pomuk). Chybným čtením tohoto latinského výrazu se vytvořilo slovo Nepomuk (Nepomucký).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.