středa 18. září 2019

Jak zjistíte předem, že bude v Benátkách vysoká voda?

Jak zjistíte předem, že bude v Benátkách vysoká voda?
Acqua alta patří neodmyslitelně k Benátkách hlavně v podzimních a zimních měsících

Pomalu se blíží podzim a ním i častější výskyt benátského fenoménu Acqua alta (vysoké vody). Často se ptáte, jestli je možné předem zjistit, že bude v Benátkách vysoká voda. Ano. Jde to. Čtěte dál.

Acqua alta se v Benátkách objevuje od založení města. Jeho obyvatelé se za těch tisíc let už naučili s touto hříčkou přírody žít. V dnešní době na její predikování využívají moderní přístroje. Neustále aktualizovanou předpověď najdete na webových stránkách města.

Jak se v ní orientovat? Není to nic složitého. Základem je barevná stupnice, která má 6 barev.

Riferito alle 24: ore successive all
Codice Rosso  Alta marea eccezionale >= +140

Codice Arancio  Marea molto sostenuta +110 ÷ +139

Codice Giallo  Marea sostenuta +80 ÷ +109
Codice Verde: Marea normale -50 ÷ +79 Codice Verde  Marea normale -50 ÷ +79

Codice Bianco  Marea sotto i valori normali -90 ÷ -51

Codice Azzurro  Bassa marea eccezionale <-91


Nejvyšší hladina (od +140 cm) je při červené barvě. Při modré (od -91 cm) je nejnižší. Zelená signalizuje normální stav, kdy se hladina moře pohybuje v rozmezí -50 až +79 centimetrů od normálu.

Jak "číst" předpověď?


Samotná předpověď je na 3 dny dopředu. Mrkněte na obrázek níže. Je to předpověď na druhou polovinu tohoto týdne (18. - 20. září 2019). Z grafu vidíte, že  během následujících 3 dnů dosáhne maximální hodnota hladiny moře v Benátkách výšky +60 centimetrů. Což znamená, že se v pohodě vede do zeleného kódu, tzn. je normální stav, Acqua alta není.




Kdy je to v pohodě a kdy už jde to tuhého?


Když do města dorazí vysoká voda, jako první zaplavuje vždy náměstí Svatého Marka. Je to totiž nejníže položené místo v celých Benátkách. To nastává už při nějakých 85 centimetrech. V podstatě se ale nic neděje. Koupíte za cca 7-10 € gumáčky a můžete bez obav vyrazit objevovat město.

Jak zjistíte předem, že bude v Benátkách vysoká voda?
Apartní "gumáčky" koupíte v Benátkách téměř všude. Nasadí se na boty a jde se. Jen počítejte s tím, že s úměrně se zvyšující hladinou moře se zvyšuje i jejich cena :-)


Kdy byste měli zpozornět? Když je vyhlášený oranžový kód a hladina překoná 110 centimetrů. V tu chvíli moře zaplavuje už cca 60 % města. U výšky 135 cmpřestává legrace. Na druhou stranu, stav, kdy moře dosáhne této hodnoty, bývá v průměru ani ne 1× za rok.

Jaké jsou historické rekordy?


Maximální výška byla při katastrofálních povodních v roce 1966, kdy se hladina vyšplhala až na +194 centimetrů. Naopak minimum stanovil rok 1934 a to jen -121 centimetrů.

Levné ubytování v Benátkách? Vyzkoušejte!



Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.