čtvrtek 10. listopadu 2016

Dramatická devastace Benátek při povodních

Dramatická devastace Benátek při povodních, kam v Benátkách, zajímavosti v Benátkách, acqua alta, Palazzo Ducale
Na obrázku vidíte, kam až sahala voda v případě sloupoví Dóžecího paláce, při nejhorších záplavách v Benátkách

Před 50 lety, 4. listopadu 1966 postihly Benátky nejhorší záplavy v historii. Město je zvyklé na vysokou vodu (acqua alta). Tehdy šlo ale už o velkou vodu (acqua grande). Ta přinesla dramatickou devastaci Benátek při povodních.

Tentokráte je ale vše jinak


Celou severní Itálii již několik dní sužují silné deště. Stejně tak Benátky. Co je však horší, od moře začíná foukat Sirocco. Silný jižní vítr. Ten vždy, v kombinaci s přílivem, přináší zvýšenou hladinu moře v celé laguně. Jev známý jako acqua alta. S tím umějí Benátčané žít. Už tisíc let. Lagunu totiž zatím vždy ochránila přirozená hradba, kterou tvoří Pellestrina, Lido a Cavallino.

Tentokráte je ale vše jinak. Vítr žene moře k laguně rychlostí 52 uzlů. Nahrává mu k tomu i silný pokles atmosférického tlaku. Na ostrovy Lido a Pellestrina se valila jedna 4 metrová vlna za druhou. Poloostrov Cavallino zmizel pod vodou úplně.

Moře převzala vládu nad městem


Voda začala dramaticky stoupat i v samotných Benátkách. Nefungovala elektřina, plyn, telefonní síť. Město potemnělo. Ve 21 hodin začala voda ustupovat. Stal se zázrak, který uchránil město před zkázou? Nestal. Moře se záhy vrátilo s ještě větší silou.

Jeho hladina dosáhla v oblasti Punta Della Dogana výšky 194 centimetrů. To se ještě nikdy v minulosti nestalo. Moře převzalo vládu nad městem na následujících 24 hodin. Voda zaplavila přízemí všech domů v Benátkách.

Zničila vybavení domácností, restaurací, kanceláří. Vyplavila zboží ve skladech, obchodech. Značně poškodila samotné konstrukce mnoha budov a památek. Stovky gondol a lodí byly nenávratně poškozené. Benátky se z této pohromy vzpamatovávaly celé desetiletí.

Najděte si levné ubytování v Benátkách

Booking.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.