pondělí 28. listopadu 2016

Sestupte do utajeného strašidelného benátského podzemí

Sestupte do utajeného strašidelného benátského podzemí, kostel San Semeone Piccolo, katakomby, Benátky, kam v Benátkách, Benátské záhady, co vidět v Benátkách
Ukázka benátských katakomb. Část 8 boké místnosti s oltářem

Nafasujete alobalovou formičku na muffiny. Prostrčíte jí svíčku. Tu pak zapálíte a můžete vyrazit. Kam? Do krypty. Sestupte do utajeného strašidelného benátského podzemí.

O katakombách neví ani mnozí Benátčané


Kostel San Simeone Piccolo zná každý, kdo byl v Benátkách. Je to první stavba, kterou člověk spatří, když vyjde z budovy vlakového nádraží. Jeho zelená kruhová kopule nejde přehlédnout. Málokdo ale ví, včetně samotných Benátčanů, že kostel má rozsáhlé katakomby.

Sestupte do utajeného strašidelného benátského podzemí, kostel San Semeone Piccolo, katakomby, Benátky, kam v Benátkách, Benátské záhady, co vidět v Benátkách
Kostel San Simeone Piccolo tvarem vychází z římského Pantheonu



Katakomby tvoří několik chodeb. Všechny se protínají v 8 boké místnosti. Ta má uprostřed oltář. Ten jediný je lehce osvětlený. Jinak všude panuje absolutní tma. A vy si svítíte jen svíčkou.

V chodbách je 20 malých kaplí. Většinou obsahují hroby farníků, jejichž identita je dnes už neznámá. Na zdech jsou fresky, které obsahují výjevy ze Starého zákona a křížové cesty. V podzemí můžete být jak dlouho chcete. Měl jsem to štěstí, že jsem byl v podzemí úplně sám.

Nevšední zážitek za 2 €


Datum vzniku kostela je nejistý. Uvádí se přelom 10. a 11. století. Co je ale jisté, je datum vysvěcení. Proběhlo 21. června 1271. V letech 1718 až 1738 proběhla jeho kompletní přestavba pod vedením architekta Giovanniho Scalfarotta. Budova svým tvarem odkazuje na římský Pantheon.

Kostel byl dlouho pro veřejnost nepřístupný. Otevřený je teprve asi 2 měsíce. Vstupné se neplatí. Pokud budete chtít sestoupit do podzemí, tak cena je 2 € na osobu. Rozhodně doporučuji. Nevšední zážitek.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.