pátek 19. února 2016

Jak se dostat z letiště do Benátek?


Benátky mají dvě letiště. První se jmenuje Marco Polo a je na předměstí Benátek - v Mestre. Druhé v leží nedalekém Trevisu. Z Prahy létají všechny společnosti na letiště Marco Polo. Výjimku tvoří WizzAir Ryanair, ten jediný létá na letiště do Trevisa. Z každého z nich existuje vždy několik možností, jak se dostat do Benátek.

Aktualizace 8. dubna 2019

Letiště Marco Polo

 

Letiště Marco Polo (na letence má kód VCE). Leží na kraji benátského předměstí Mestre. To je vzdálené zhruba 20 minut jízdy od centra Benátek. Máte tady na výběr mezi autobusem a lodí. 

Autobus. 3 možnosti


U autobusu jsou možnosti 3. Buď použijete autobus MHD s označením Aerobus (linka č. 5), nebo využijete služeb soukromých dopravců. Je to úplně jedno. Oba typy autobusů vás dopraví na benátské náměstí Piazzale Roma. Cena je taky stejná, 8 € za jednu cestu. Jediný rozdíl je, že Aerobus, jako klasická MHD, má cestou zastávky a cesta s ním tvá 35-40 minut, přímý bus to zvládne za cca 20 minut.

Jak se dostat z letiště do Benátek
Stanoviště přímých busů do Benátek před příletovou halou letiště Marco Polo


Nástupní místa jsou hned před příletovou halou. Jízdenky koupíte v hale nebo přímo na zastávce od prodejců, kteří organizují nástup do autobusů. Na Aerobus je koupíte v automatu nebo u řidiče.

Jak se dostat z letiště do Benátek?
Stanoviště autobusu linky č. 5 (aerobusu) před příletovou halou letiště Marco Polo


Pro zkušenější cestovatele je k dispozici ještě jedna varianta. Ta nejlevnější. Z letiště se vydáte na 14 minutovou procházku (1,1 km) do stanice Tessera Centro. Tam nastoupíte do výše zmíněného aerobusu (linky č. 5). Protože už nejste v pásmu letiště, tak jízdenka stojí již jen 1,50 €*. Tu koupíte v novinovém stánku u zastávky nebo v recepci hotelu Courtyard, případně přes aplikaci AVM Venezia.



 

Loď. 2 možnosti


U lodí jsou možnosti taky dvě. Zvolíte-li vodní taxi (motoscafo), budete v Benátkách za cca 20 minut. Počítejte ovšem s cenou cca 180 €. 

Můžete využít i lidovější dopravu vodním autobusem, vaporettem. Zastávka je přímo na letišti. V listopadu 2016 otevřeli krásný nový terminál. V Benátkách provozují vaporetta dvě společnosti. Actv (ta patří městu) a Alilaguna (soukromá společnost). Vaporetto z letiště provozuje jen společnost Alilaguna. Cena za jednosměrnou jízdenku je 15 €.

Jak se dostat z letiště do Benátek? Benátky průvodce
Navigace k zastávce vodních autobusů na benátském letišti Marco Polo


Je to sice více, než cesta autobusem. Ale pokud počítáte s tím, že pro příjezdu do Benátek přestoupíte na vaporetto nebo jedete přímo na ostrov Lido, tak je toto řešení pro vás lepší. Jízdenka na vaporetto od actv stojí 7,50 €. Plus cena za autobus 8 €, to je celkem 15.50 €. A navíc musíte přestupovat na Piazzale Roma. Alilaguna vás doveze do Benátek přímo.

Jak se dostat z letiště do Benátek? Benátky průvodce
Terminál, nástupní a výstupní molo pro vaporetta a vodní taxi
  

Letiště Treviso

 

Letiště Treviso (na letence má kód TSF). Tady můžete volit mezi soukromým autobusem a kombinací MHD a vlaku. Druhá možnost je sice s přestupem, má však jednu nezanedbatelnou výhodu. Je o více než polovinu levnější

Autobus 

 

Stanice autobusu je přímo před příletovou halou. Jízdenky koupíte v hale v automatu nebo na přepážkách prodejců. Cena od 11 €. Zpáteční je od 20 €.

Nově začaly z Trevisa jezdit do Benátek společnosti Terravision (11 €) a Barzi Service (12 €). Obě mají jednu nevýhodu proti regionálnímu dopravci ATVO. Jezdí totiž do Benátek jen na stanoviště Tronchetto. Odtud se musíte dopravit na Piazzale Roma lanovkou People Mover (1,50 €). Zatímco ATVO jezdí na Piazzale Roma přímo.

Jakm se dostat z letiště do Benátek? Benátky průvodce
Piazzale Roma. Místo, kde končí linka aerobusu (vlevo dole) a přímé busy ATVO a ACTV (vpravo, za zastávkou tramvaje)

Autobus MHD a vlak. Řešení levnější o 60 %


Autobus a vlak. Řešení levnější o 60 %. A někdy i nejrychlejší. A přitom velmi snadné. Osobně ho vždy využívám. Zastávka autobusu, linky číslo 6 je cca 50 metrů od letištní haly. Nelze ji minout. Autobus jezdí několikrát do hodiny. Zaveze vás přímo na hlavní vlakové nádraží v Trevisu. 

Máte 2 možnosti nákupu jízdenek 

 

Cena jízdenky na autobus je 1,30 €. Máte 2 možnosti jejího nákupu. Z nepochopitelných důvodů ji již nelze koupit přímo na letišti (vzhledem k ceně autobusů do Benátek, se to zase až tak nepochopitelné nejeví, že?). Od března 2016 už jde opět koupit jízdenky přímo na letišti.
Druhou možností je koupit si jízdenku přímo u řidiče, za 2,50 €. Sice je to o něco dražší, zdržuje to, ale pořád levnější, něž 11 €, ne? A navíc, dělají to tak téměř všichni.

Od 5. dubna 2019 jezdí přímý autobus, linka A, mezi letištěm Treviso a vlakovým nádražím Treviso. Cena za jízdenku je 3 €. Podívejte se na detailní popis jak využít linku A.  


Vlak. Pokladna nebo automat 


Po příjezdu na vlakové nádraží máte dvě možnosti nákupu jízdenek na vlak. U kasy. Tam stačí říci heslo "Venezia" či "Venice" a na prstech ukázat počet kusů. 

Druhou možností jsou automaty. Jsou na několika místech v hale. Mají dotykovou obrazovku a "mluví" anglicky, italsky, španělsky a francouzsky.  Mrkněte jen na to, zda berou karty, papír, mince nebo jejich kombinace. 

Obsluha je triviální. Na dotykovce naťukáte Venezia Santa Lucia (systém vám ji sám nabídne po zadání prvních pár písmen), z nabídky vyberete čas odjezdu, zadáte počet jízdenek, zvolíte platbu cash nebo kartou a je to. Při vstupu na peron jízdenku označte ve futuristickém značkovači v zeleno-červených barvách italských železnic. Jsou na každém peróně. A cena za jízdenku? Pouhých 3,55 €

Cena 4,85 € proti 12 €

 

Když to vezmeme kolem a kolem, tak celková cena za cestu MHD a vlakem z letiště Treviso do centra Benátek je 4,85 €. Proti 12 € za cestu autobusem. Slušný rozdíl. Holt, jsou turisté všude na světě, považovaní za dojné krávy.

________________________________________________________________________________________

Kompletní seriál cest, jak se dostanete z letiště do Benátek a naopak, najdete tady:

________________________________________________________________________________________


Levné ubytování v Benátkách




Booking.com



13 komentářů:

  1. Ahoj,super informace. Chci se zeptat, jestli nevíš, zda-li se dají na recepci hotelu Courtyard,koupit zároveň i zpáteční jízdenky.Jedeme pouze na víkend, talže se zase v neděli vracíme. Děkuji za informaci

    OdpovědětVymazat
  2. Dají. Jízdenka je stejná (1,50 €). Jinak se dají koupit v Benátkách kdekoliv v trafice nebo v infopointech nebo automatech. Miloš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, chci se zeptat...a vystoupit z busu se tedy musí zase někde na zastávce v Tessera předpokládám? Díky za odpověď, hezký den Olga

      Vymazat
    2. Dobrý den Olgo, přesně tak. Když to prošvihnete tak počítejte s cca 3 minutami obav (1 zastávka) z revizora, než bus dorazí na letiště ;-)

      Vymazat
  3. A nevíte náhodou, kolik stojí taxik?Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Počítejte tak 40 - 60 € dle typu vozu http://www.radiotaxivenezia.com/it/tariffe.php
    https://kiwitaxi.com/italy/venice+airport->venice+piazzale+roma

    Miloš

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den. V první řadě vám chci poděkovat za výše zmíněné info a chtěl bych se zeptat na nějakou italskou verzi idosu. Resprktive mi jde o to zjistit jak často jezdí autobusy z té zastávky Tessera Centro. Děkuju vám moc.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Pozor, 75 min listky vam v Tessere Centro nikto nepreda, ani vodic autobusu. Su dohodnuti a chcu turistov prinut platit 8€ listky priamo z letiska

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, budeme cestovat opačně - z Benátek na Letiště - lístek na MHD/ linku A koupím u řidiče a lístek na vlak až na nádraží? Snažila jsem se hledat vlakový spoj a bohužel mi to píše, že pro náš den jsou všechny vlakové spoje vyprodané. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý podvečer,
    nepíšete ze kterého letiště, ale když zmiňujete vlak, počítám, že poletíte zpět z Trevisa.
    Z Benátek vyjedete z vlakového nádraží Santa Lucia. Nezdá se mi, že by byly místa ve vlaku vyprodané. Jde o regionální spoje (treni regionali) a na ty si Italové téměř nikdy nekupují jízdenky předem. Jestli jste se nedívali na expresy Freccia rossa/argento nebo bianca, tam je to možné, ale do Trevisa s nimi cestovat je zbytečně drahé, normílní jízdenka stojí 3,55 €)Lístky koupíte buď na nádraží v automatech (cash/karta) nebo přímo v u přepážky v bigletterii (prodávající za přepážkou mluví všichni minimálně anglicky - ostatní viz návod: https://www.dobenatek.cz/2016/05/7-kroku-jak-se-dostat-levne-z-letiste-v.html).
    Vystoupíte v Treviso Centrale (ve vlaku jsou displeje se jmény zastávek, hlásí to průvodčí a je to vidět na nástupišti). Máte dvě možnosti. Přímo naproti nádraží je přístřešek/zastávka linky A, která jede přímo na letiště za 3 € (jízdenky lze u řidiče), nebo z přímo od vlaku projdete podchodem až na konec. Tam na povrchu je malá kavárna, kde si koupíte jízdenky na bus č. 6 1,30 €. Zastávka je pak cca 30 metrů. Jízdenku si můžete koupit i buse (platba kartou uvnitř busu jako třeba v Praze nebo Londýně). Užijte si Benátky. Miloš

    OdpovědětVymazat
  10. Miloši, info a rady jsou úplně super..Chystám se na cestu sama a díky tomuto jsem skvěle v obraze, moc díky Iva 🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
  11. Jak se dostat z letiště Marco Polo do Lignana Sabiadoro ?

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.