středa 24. února 2016

V Benátkách není jedno ghetto, ale hned tři

Rozhraní Ghetto Vecchio a Ghetto Nuovo

Poněkud stranou turistického zájmu je židovské ghetto v Benátkách. Přitom jde o nejstarší ghetto na světě. To letos oslaví už 500 let své existence. Téměř neznámý je fakt, že v Benátkách není jen jedno ghetto, ale hned tři. Ghetto Vecchio (Vechio), Nuovo (Novo) a Novissimo.

Všechny tři ghetta leží vedle sebe. Architektonicky se od sebe moc neliší. Zvláštností je, že nejdříve vzniklo ghetto Nuovo (1516), pak Vecchio (1541) a nakonec Novissimo (1633).

Název ghetto vznikl v Benátkách. Oblast ghetta se rozkládala na místě bývalých sléváren. V místním dialektu slovo ghèto znamená slévárna. Tak vznikl i samotný výraz, který se používá dodones po celém světě. 

Benátské mrakodrapy


Obyvatelé ghetta měli přesně vyhrazený prostor na kterém si mohli stavět domy. Místo  bylo ohraničené a na noc se vždy uzavíralo. Protože stavebních parcel bylo málo, tak domy rostly do výšky. Podíváte-li se na benátské paláce či domy, mají většinou tři nebo  čtyři patra. Domy v ghettu mají pater i sedm. Někdy se jim taky říká, že to jsou benátské mrakodrapy.

"Benátské mrakodrapy" na Campo de Ghetto Nuovo


Dnes je ghetto volně přístupné veřejnosti. Benátskou židovskou komunitu v ghettu v současnosti tvoří asi 500 obyvatel.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.