pondělí 22. února 2016

Kdo měl větší moc? Benátský dóže nebo patriarcha?

Bazilika San Pietro di Castelo v benátské čtvrti Castello



Měl jít benátský dóže k patriarchovi nebo patriarcha k dóžeti? Kdo měl větší moc? Benátský dóže nebo patriarcha?  Každoročně, 29. června, při příležitosti svátku Svatého Petra a Pavla (Festa di Santi Pietro a Paolo) zavítal dóže se svojí družinou do benátské baziliky San Pietro di Castello. V bazilice měl ale sídlo patriarcha benátský. Jak to ale udělat, aby se oba muži, nejvyšší to "šarže" v Benátkách, potkali a nikdo se při tom necítil podřízený tomu druhému?
 

Prekérní situace


Proti sobě totiž stály dva "protokoly". Příjezd dóžecí lodi Bucintoro, vždy znamenal pro kohokoliv, nutnost jít dóžete přivítat k jeho lodi. Přece jen byl dóže nejvyšším představitelem politické moci v Benátské republice.

No, jo. Ale patriarcha byl zase nejvyšším představitelem náboženské moci v celém Benátsku. A pokud někdo přišel za patriarchou, tak zase podle "církevního protokolu", musel přijít za ním, do jeho sídla. 

Prekérní situace. Co s tím? Řešení se našlo. Bylo jednoduché a elegantní zároveň. Když přistála u břehu dóžecí loď, tak patriarcha vyšel dóžeti vstříc, na cestu před baziliku San Pietro di Castello. Oba muži se tak potkali na půli cesty a do baziliky mohli vstoupit společně

Místo setkávání církevní a politické moci


Do dnešních dnů můžete spatřit ono místo. Když přejdete most, který je součástí Calle Largo Rosa, tak se dejte šikmým chodníkem přímo k bazilice. Zhruba v polovině narazíte na bílý kámen. A právě to, je místo setkávání církevní a politické moci Benátek.

Bílý kámen na chodníku před bazilikou označuje místo setkávání církevní a politické moci v Benátkách





Bazilika San Pietro di Castello leží na samém kraji Benátek. Najdete ji ve čtvrti Castello, na ostrově Olivolo.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.