úterý 9. února 2016

Poslední den karnevalu přináší dvě důležité akce.

Průvod Marií na náněstí Svatého Marka

Dnes, na masopustní úterý, končí Benátský karneval 2016. Poslední den karnevalu přináší dvě důležité akce. Prvním je vyhlášení vítězky soutěže Festa delle Marie. Druhou a zároveň tradičně poslední akcí na náměstí Svatého Marka je Svolo del Leon (Let lva).

Festa delle Marie


Slavnostní průvod dvanácti Marií vyrazí od San Giacomo dell'Orio a na náměstí Svatého Marka dorazí v 16.30 hodin. Marii pro rok 2016 bude korunovat na náměstí sám dóže

Festa delle Marie. Dle dnešních měřítek, je to vlastně taková miss karnevalu. Festa má však dlouhou historii, která je svázaná s La Serenissimou. 

Šlo o to, že dvanácti  dívkám z chudých rodin, které díky své chudobě neměly šanci se vdát, poskytlo dvanáct bohatých benátských rodin podporu během karnevalu. 

Ta spočívala ve výuce společenského vystupování, stolování, pořízení luxusních šatů, šperků atd. S takovou podporou pak měla dívka velmi vysokou šanci najít "zajímavého" ženicha. Prostě to byla taková středověká obdoba dnešní soutěže "Benátky mají talent". 

Let lva je symbolická tečka za letošním karnevalem


Svolo del Leon. Představuje nejvyšší poctu okřídlenému benátskému lvu, symbolu Benátek. Lev bude namalovaný na velkém plátně. To bude spuštěné ze zvonice Svatého Marka dolů, na náměstí. Stejně jako Let anděla nebo Let orla. Na jevišti na náměstí ho přivítá všech 12 Marií. Let bude zahájený v 17 hodin. Let lva je symbolická tečka za letošním karnevalem.

Benátská vlajka





Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.