úterý 10. září 2019

Proč benátští zlatnící malovali fresky na zdi?

Proč benátští zlatnící malovali fresky na zdi? Rialto, oresi
Na cenných, ale volně přístupných freskách na Ruga dei Oresi nemůže chybět ani benátský lev

V Benátkách byly vždy proslulé šperkařské a zlatnické dílny. Toto řemeslo patří mezi jedno z nejstarších a nejprestižnějších ve městě. Jeho protagonistům se říká "oresi" (oro = zlato). Na základě nařízení Benátské republiky z března 1331 mohli oresi v laguně sídlit, pracovat, obchodovat a prodávat své výrobky jen na ostrově Rialto.

Vstupte a zvedněte hlavu


Když zamíříte z mostu Rialto do ulice Ruga dei Oresi, směrem k rybí tržnici, budete mít po levé straně spoustu stánků. Jsou plné cetek pro turisty. Vyhněte se jim. Za nimi stojí červená budova. Palazzo dei Dieci Savi - první finanční úřad na světě. Ten má po celé své délce podloubí. Vstupte do něj a zvedněte hlavu. Uvidíte unikátní fresky.

Proč benátští zlatnící malovali fresky na zdi? Rialto, oresi
V podloubi Palazzo dei Dieci Savi, najdete volně přístupné vzácné fresky


Věc prestiže


Každý řemeslník, který tady měl obchod, což byla nesmírně prestižní věc, se musel městu zavázat, že před svým místem zajistí vymalování fresek a bude je během provozování své činnosti na své náklady udržovat, což Benátkám šetřilo náklady na údržbu veřejných budov.

Proč benátští zlatnící malovali fresky na zdi? Rialto, oresi
Jedna z fresek v podloubí prvního berňáku na světě, patřila i k vinařskému obchodu


Fresky v podloubí (Sotoportego di Rialto) patří mezi jedny z mála vzácných venkovních fresek v Benátkách, které jsou dnes volně přístupné veřejnosti.

Společenství oresi, zogielieri a diamanteri (zlatníci, klenotníci a brusiči diamantů) měli i svého patrona. Tím byl Sant'Antonio Abate, kterému je zasvěcený oltář naproti v kostele San Giacometo di Rialto, což je mimochodem nejstarší kostel v Benátkách.

Ne každý mohl obchodovat


Není bez zajímavosti, že oresi se nemohl stát každý. Když pomineme jistý vstupní kapitál, tak adepti museli skládat těžké mistrovské zkoušky a mj. nesměli vyrábět a prodávat falešné diamanty a sklo. Židovská komunita, která byla v Benátkách velmi silná, měla striktně zapovězeno obchodovat se zlatem, stříbrem a drahokamy. 

Najděte si levné ubytování v Benátkách. Vyzkoušejte!



Booking.com


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.