pátek 17. června 2016

Na víkend do Benátek? Gumáky s sebou

Na víkend do Benátek? Gumáky s sebou
Návleky na boty, které vás v Benátkách ochrání proti velké vodě

Není to časté, ale i v létě se v Benátkách objevuje fenomén zvaný Acqua alta, vysoká voda. Chystáte se na víkend do Benátek? Gumáky s sebou. Budou se hodit. Podle předpovědi zaplaví Benátky částečně voda. Výstrahu vydalo Centrum prognóz a varování (Centro Previsioni e Segnalazioni Maree) a platí až do neděle.

117 centimetrů Je to málo nebo moc?


Acqua alta je typická pro zimní měsíce.Čas od času se objeví i v létě. Od včerejší 18. hodiny voda v Benátkách začala stoupat. Ve 21.15 hodin dosáhla maxima. Což bylo +117 centimetrů. Byl vyhlášený oranžový kód. Je to málo nebo moc? Je to dost. Jde o druhý nejvyšší kód. 

Oranžový kód se vyhlašuje při výšce hladiny moře +110 až +140 centimetrů. Běžný stav vody v Benátkách je v rozmezí -50 až +80 centimetrů. V tabulce vidíte jednotlivé kódy a jim přiřazené výšky hladiny. 

 

Nejníže položené místo v celých Benátkách


Naštěstí o víkendu bude hladina klesat a maximum bude +95 centimetrů. A to ještě jen v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. 

Acqua alta se pohybuje ve vlnách. Kulminuje 2x denně. V noci a pak kolem poledne. Včerejších 117 centimetrů znamenalo zaplavení 23 % plochy města. Výška vody byla od několika milimetrů až po 35 centimetrů. Ty byly naměřené na náměstí Svatého Marka. To je totiž nejníže položené místo v Benátkách.

Vysoká voda vzniká kombinací přílivu a větru zvaného Scirocco. Ten včera vál na chorvatském pobřeží rychlostí 55-65 km/hod. V Benátkách se jeho rychlost pohybovala v rozmezí 20-30 km/hod. 

Na víkend do Benátek? Gumáky s sebou
Acqua alta na benátské Piazzettě Svatého Marka

Non c'è problema


Má se vysoké vody člověk obávat? Určitě ne. Je to sice komplikace, ale Benátčané si na takové situace za staletí už zvykli. Jak říkají "Non c'è problema". Život jde dál.

Na víkend do Benátek? Gumáky s sebou
Graf vývoje hladiny moře v Benátkách od 16. do 19. června

Na frekventované trasy se instalují vyvýšené chodníčky. No a tam, kde chodníčky nejsou, použijí gumáky. Vy si můžete gumáky vzít s sebou nebo si koupit na místě návleky. Skvělá cena je 6 €/pár. Úměrně stoupající hladině, ale stoupají i ceny za návleky u pouličních prodejců. Vetšinou k 10 €. Není ale výjimkou i cena 12 €.

PS: Jo, kdybyste pojali nápad, vyzout si boty a courat zatopenými místy jen tak bosky, jako turisté na včerejším podvečerním snímku, tak vězte, že Benátky nemají kanalizaci ... ;-)

Na víkend do Benátek? Gumáky s sebou
Snímek ze včerejška. Ve 20.46 hodin dosahovala hladina moře 117 cm

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.