Carpaccio dostalo název podle benátského malíře Vittoria Carpaccia |
Co mají společného carpaccio a Benátky? Carpaccio se poprvé objevilo teprve v roce 1950. To když majitel známého benátského Harry´s Baru, Giuseppe Cipriani, nechal připravit pro svou přítelkyni, hraběnku Amalii Nani Mocenigo, talíř tenkých plátků svíčkové ze syrového hovězího masa. Proč? Lékaři totiž zakázali hraběnce jíst vařené maso.
Název podle slavného umělce
Pokrm nazval carpaccio. Plátky masa mu svojí barvou připomínaly cihlovou červeň, kterou na svých obrazech hojně používal benátský rodák Vittore Carpacio. A proč si zrovna vzpomněl na Carpaccia? Důvod byl prostý. Umělec měl zrovna v té době v Benátkách výstavu.
Vittore Carpaccio se narodil v Benátkách v roce 1455. Jeho rodiče pocházeli z Albánie. Výraz carpaccio pochází z albánského slova pro karpe, což značí skálu, útes. Podle dostupných pramenů byl žákem samotného Giovanniho Belliniho. S ním se také podílel na výzdobě Sala del Maggior Consiglio v Dóžecím paláci. Většiny jeho obrazů představovaly výjevy ze života svatých, zasazených do kulis jeho rodného města.
Další 3 světoznámé produkty
Víte, že z Benátska pochází další 3 světoznámé produkty?
Tím první je Tiramisu. Vzniklo tak trochu jako z nouze cnost a pochází z nedalekého Trevisa.
Tiramisu pochází z Benátska, konkrétně z města Treviso |
Další dva produkty jsou nápoje. Jde o prosecco. To nejlepší pochází z oblasti Valdobbiadene - Congneliano, která je vzdálená od Benátek asi 50 kilometrů.
Poslední je spritz. Lahodné spojení prosecca, Aperolu a sody. Pravda, není to úplně benátský vynález. Kombinaci vymysleli rakouští vojáci, když okupovali Benátky. Odtud se pak spritz rozšířil do celé Itálie a později i do světa.
Spritz vymysleli rakouští vojáci při okupaci Benátek |
Žádné komentáře:
Okomentovat
Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.