pátek 24. června 2016

Most, který každý zná, ale neví o tom

Most který každý zná, ale neví o tom
Ponte delle Guglie. První most, na který narazí každý návštěvník Benátek cestou na náměstí Svatého Marka

Ponte delle Guglie. Benátský most, který každý zná, ale neví o tom. Jak je to možné? Je to totiž první most, na který narazí všichni, kteří se vydají od vlakového nádraží směrem na náměstí Svatého Marka. Což činí drtivá většina návštěvníků Benátek.

Původně se jmenoval Ponte di Cannaregio


Most, vděčí za svůj název 4 štíhlým obeliskům, ve tvaru věžiček. Ty jsou umístěné na jeho okrajích. Původně se jmenoval Ponte di Cannaregio. Bylo to díky tomu, že leží v ohybu Canale di Cannaregio, druhého největšího a svého času nejdůležitějšího kanálu v Benátkách.

"Naše" socha


Kousek za mostem, na levé straně začíná židovské ghetto. Podíváte-li se z mostu na opačnou stranu, uvidíte soutok Canale di Cannaregio s Velkým kanálem. Zaostřete svůj zrak na pravou stranu soutoku.

Tam, na samém konci nábřeží, za modrobílým palácem Labia, stojí socha. Je to jediná socha na břehu Velkého kanálu. A je "naše". Jde totiž o sochu Svatého Jana Nepomuckého, jednoho ze čtyř patronů Benátek.

Jediná socha na břehu Vlkého kanálu v Benátkách, Sv. jan Nepomucký
Socha "našeho" Svatého Jana Nepomuckého na soutoku Canale di Cannaregio a Velkého kanálu

Několikrát přestavěný most


Ponte delle Gugilie byl několikrát přestavěný. Ten první postavili Benátčané už v roce 1285. Byl celý ze dřeva. V roce 1580 ho nahradil kamenný most. Jako zdobné prvky, se na jeho oblouku objevily kamenné hlavy lidí a zvířat. Až v roce 1823 most dostal ony charakteristické 4 věžičky, které vedly ke změně jeho názvu.

Most který každý zná, ale neví o tom
Zdobné prvky na oblouku mostu


Poslední stavební úpravy proběhly v roce 1987, kdy most dostal rampy a kovové zábradlí, aby se pře něj mohli snadno dostat i tělesně hendikepovaní obyvatelé a návštěvníci města.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.