pátek 9. září 2016

Benátský generál, kterému stáhli Turci kůži zaživa

Benátský generál, kterému stáhli Turci kůži zaživa
Uvnitř benátské baziliky San Giovanni e Paolo najdete v urně kůži generála Marcantonia Bragadina

Slávu a moc Benátské republiky La Serenissimy během uplynulých staletí šířila spousta vojevůdců. Byl mezi nimi i Marcantonio Bragadin. Benátská generál, kterému stáhli Turci kůži za živa. Jeho kůži dnes najdete jako posvátnou relikvii v benátské bazilice Santi Giovanni e Paolo.

6.000 mužů proti 100.000


Marcantonio velel vojákům, kteří bránili kyperské město Famagusta před Turky. Podle benátských kronik měl k dispozici 6.000 mužů. Turků bylo údajně až 100.000. Měli k dispozici 1.500 děl na pevnině a 150 lodí, které ostřelovaly město z moře.

Vojáci dokázali bránit město téměř rok. Sami. Bez pomoci Benátek. 1. srpna 1571 se Bragadin rozhodl kapitulovat. Vyjednal, že všem jeho vojákům bude zaručený bezpečný odchod na Krétu. Řekové mohli také odejít nebo počkat dva roky, jak se situace vyvine.

Porušená dohoda a brutální masakr


První čtyři dny vše fungovalo dle dohody. Pátý den, při symbolickém předávání města se to ale zvrtlo. Padlo obvinění ze zabití jedné Turkyně a ukrývání zbraní. Osmanský velitel Emír al-Bahr Mustafa Paša přiskočil k Bragadinovi a uřízl mu ucho. Jeho stráž mu pak uřízla druhé ucho i nos. Poté následoval brutální masakr křesťanů v celém městě.



Krutá pomsta


Pořezaného Bragadina zavřeli do malé klece, kterou nechali stát na prudkém letním slunci. Po čtyřech dnech mu Turci nabídli svobodu, výměnou za to, že konvertuje k islámu. Generál odmítl. Turci se mu za to krutě pomstili.

Nejdříve generála přivázali ke stěžni lodi a tam ho za posměšků námořníků mučili a bičovali. Následně ho tahali po ulicích Famagosty. Měl při tom na zádech pytel plný písku a kamení. Zuboženého generála pak přivezli na náměstí. Tam ho nahého přivázali ke kůlu a stáhli z něho kůži zaživa. Tělo pak rozčtvrtili.

Hrůzná trofej pro sultána


Staženou kůži vycpali slámou a špinavýma hadrama. Takto vytvořenou figurínu poté  posadili na vola a vodili v posměšném průvodu ulicemi Famagusty. Hrůzná trofej byla nakonec přivezena do Kostantinopole (Istambulu), jako dar sultánovi Selimovi III.

Státní pohřeb se všemi poctami


O 9 let později kůži získal mladý benátský obchodník Girolamo Polidori, který ji přivezl do Benátek. Tam ji nejdříve uložili v kostele Svatého Jiřího. Později byl generálovi vypravený státní pohřeb se všemi poctami. Ostatky pak byly uložené v bazilice Santi Giovanni e Paolo, kde je můžete spatřit v urně dodnes.

Zajímavost


V bazilice Santi Giovanni e Paolo toužil být pochovaný každý benátský dóže. Nakonec se to podařilo jen 25. Celkem měly Benátky 120 dóžat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.