čtvrtek 27. srpna 2015

Kde toužil být pohřbený každý benátský dóže?

Touha každého dóžete 


Většina benátských dóžat je pohřbena v bazilice Santi Giovanni e Paolo. Benátčané ji ve svém dialektu nazývají San Zanipolo. Bazilika je jednou z nejdůležitějších církevních staveb v Benátkách. Benátské dóžata po staletí usilovali o to, aby po své smrti mohli být pohřbení právě v jejich zdech. Nakonec se to podařilo 25 z nich. Mezi nejznámější ména patří Pietro Mocenigo, Andrea Vedramin, Giacomo Tiepolo, Nicolo Marcello, Michele Morosini nebo Pasqual Malipiero.

Největší ukázka benátské gotiky 


Bazilika Santi Giovanni e Paolo představuje největší ukázku benátské gotiky. Postavil ji dominikánský řád v letech 1234 až 1430. Bazilice dominuje velká avšak prostá kostelní loď, což je typický znak dominikáských kostelů. Hlavním cílem řádu bylo totiž kázat pro co největší počet věřících, nehledě na velikost jejich majetku.

 Přehlídka slavných umělců


Bazilika disponuje velkým množstvím uměleckých děl od slavných italských umělců jako jsou třeba Giovanni Bellini, Pietro Lombardi, Alvis Vivarini, Lorenzo Lotto, Antonio a Tullio Lombardiové, Paolo Veronese či Jacopo Tintoretto.

Úpadek a obnova baziliky

 

Během nadvlády Napoleona nad Benátkama byla bazilika přeměněna na nemocnici, církevní majetek zabaven a dominikánšti mniši vyhnáni. V srpnu 1867 bazilika vyhořela. Spousta uměleckých pokladů tak byla zničena či poškozena. Obnovena byla teprve v roce 1959.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.