pondělí 12. září 2016

Ryba smrdí od hlavy. Platí to i v Benátkách

Ryba smrdí od hlavy. Platí to i v Benátkách
Přidat popisek

Benátský rybí trh na Rialtu je nejstarší ve městě. Funguje už 5 století. Bez přerušení. Každý den mimo neděli. Od 7 do 14 hodin. Obchod je obchod. Každý chce vydělat. Benátská republika La Serenissima občas musela veřejně připomínat, že obchod musí být poctivý. Ona totiž ryba smrdí od hlavy. I v Benátkách.

Varování pro nezkušené i mocné


V prvním patře nad rybím trhem byly kanceláře státního zástupce. A právě pod schodištěm, které vede ke kancelářím, jsou dvě, věčně zavřené brány z tepaného železa. Jedna velká, druhá menší. Na té větší se skví nápis PISCIS PRIMUM A CAPITE FOETET. Tedy ryba smrdí od hlavy.

Ryba smrdí od hlavy. Platí to i v Benátkách
Detail varování, že ryba smrdí od hlavy


Toto starořecké rčení, které známe i u nás, se dá číst dvojím způsobem. Jako informaci pro nezkušené zákazníky, jak poznat, že ryba je čerstvá. A nebo taky jako varování pro ty, kteří vystupují na vrchol moci. Moci, která dokáže změnit myšlení, korumpovat. A to vždycky začíná v hlavě. Taky se to dá vyložit pěkně po našem. Že pýcha předchází v pád.

Nařízení o minimální velikosti prodávaných ryb


Tím, že oblast Rialta byla odjakživa obchodní zóna, tak v okolí najdeme více zajímavostí, mající vztah k nepoctivosti. Ještě na budově rybárny je připevněná tabulka, která už před staletími informovala zákazníky o minimální velikosti ryb, které se smí na trhu prodávat.

Ryba smrdí od hlavy. Platí to i v Benátkách
Deska na zdi rybárny, která informuje kupující, jaké minimální délky ryb se mohou na trhu prodávat



Nazí běžci a líbání sochy

Nebo o pár kroků dál, na náměstí Campo San Giacomo di Rialto. Přímo naproti kostelu San Giacometto jsou dva sloupy. Jeden má tvar sochy se schody na zádech. Říká se mu Hrbáč. Druhý sloup má klasický tvar a je vyšší.

Ryba smrdí od hlavy. Platí to i v Benátkách
Socha Hrbáče a sloup, na kterém se vyhlašovaly zánoky, vyhlášky, nařízení


Po zádech Hrbáče vystoupal pověřený úředník na vyšší sloup, odkud přečetl novou městskou vyhlášku, zákon, nařízení, oznámení. Byla to jakási úřední deska. Socha Hrbáče měla ještě jednu funkci. Končil u ní trest, který dostal každý přistižený nepoctivý obchodník. Trest spočíval v tom, že musel nahý běžet z náměstí Svatého Marka až k Hrbáči. Před ním musel pokleknou a sochu obejmout a políbit.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.