středa 21. září 2016

Strašidelné tajemství baziliky Santa Maria della Salute

Strašidelné tajemství baziliky Santa Maria della Salute, Benátky, pověsti, záhady,
Celkový pohled na majestátní baziliku Santa Maria della Salute

Je to jedna z nejznámější benátských staveb. Nejde ji přehlédnout. Majestátní bazilika Santa Maria della Salute. Postavená jako vděk Panně Marii za ukončení morové epidemie v Benátkách. Má své tajemství a záhady. Podívejme se na jedno takové strašidelné tajemství baziliky Santa Maria della Salute.

Hlasy mrtvých


Když se vydáte do baziliky 21. listopadu, v den kdy Benátčané slaví svátek Festa della Madonna della Salute, můžete zažít něco neobyčejného. Podle pověsti začíná o půlnoci vycházet z nitra baziliky šelest. Překonejte svůj strach a pozorně se zaposlouchejte. Zjistíte, že je to nekonečný proud modliteb. Jde o hlasy mrtvých, kteří jsou zde pohřbení. Bazilika totiž stojí na místě bývalého hřbitova.

Smrt třetiny obyvatel města


V létě roku 1630 začala Benátky decimovat morová epidemie. Ta zapříčinila smrt téměř třetiny obyvatel města. Osvědčené modlitby a průvody obyvatel ke stávajícím kostelům nepomáhaly. Benátský senát tak dne 22. října 1630 rozhodl, že nechá postavit nový kostel, zasvěcený Panně Marii, ochránkyni Benátské republiky.

Strašidelné tajemství baziliky Santa Maria della Salute, Benátky, pověsti, záhady, legendy
Interiér baziliky Santa Maria della Salute

Zbouraný areál kostela


Kostel, později povýšený na baziliku, navrhl Baldassar Longhen. Stavět se začalo v roce 1631. Kvůli stavbě musel být částečně zbouraný areál kostela Nejsvětější trojice. Ten zahrnoval klášter, školu a hřbitov. Právě na hřbitově byly pohřbené stovky benátských můžu, žen a dětí, obětí moru.

Probuzení duší mrtvých


Ostatky byly do země uložené narychlo, aby se zabránilo dalšímu šíření moru. Právě při stavbě baziliky, došlo dle legendy k probuzení duší mrtvých. Poté, co se při výstavbě začaly dít různé nevysvětlitelné jevy, musel zasáhnout kněz, který použil speciální modlitbu, aby mrtvé duše uklidnil. Městská rada pak rozhodla, že ostatky mrtvých budou vykopané ze země a pohřbené pod podlahou baziliky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.