pátek 15. července 2016

Neokrádejte své zákazníky!

Neokrádejte své zákazníky! Benátky, Pescheria,
Deska, která určovala, jaké minimální velikosti ryb se mohou prodávat na tržišti

Obchod je starý jako lidstvo samo. Stejně tak jako snaha obchodníků vydělat co nejvíce. Někdy i za každou cenu. Benátská republika dokázala dost hlasitě bouchnout do stolu a zvolat: "Neokrádejte své zákazníky!" A aby se obchodníci nemohli vymlouvat, tak to dostali i písemně. Tedy, spíše kamenně.

3 hlavní benátská tržiště


Oblast Rialta byla vždy centrem obchodu. Nejen Benátek, ale částečně i celé Evropy. Sídlila zde i 1. centrální banka na světě, Banco del Giro. Kolem této banky byly i 3 hlavní benátská tržiště. Na prvním se obchodovalo s textilem. Dnes se tu s ním obchoduje taky, ale tak nějak není o co stát. Stejné hadříky najdete v jakékoliv světové turistické destinaci. 

Druhým bylo tržiště s ovocem a zeleninou. Benátčané sem chodí nakupovat už po staletí. Spousta čerstvých produktů za přijatelné ceny.  

Neokrádejte své zákazníky! Benátky, tržiště, Rialto
Benátské tržiště s ovocem a zeleninou, budova vpravo je rybí trh.

Třetím, posledním, ale zato nejvýznamnější tržištěm byl rybí trh. Byl největší. Měl 2 velké budovy. V jejich přízemí se prodávaly čerstvé ryby. Každý den mimo neděli a pondělí. A tak je tomu dodnes. Jen s tím rozdílem, že dnes si tu můžete koupit nejen ryby z Jadranu, ale z celého světa a prodává se každý den od 7 do 14 hodin.



Minimální míry ryb


Proto zde, na nižší budově rybárny, nechala Benátská republika umístit na zeď desku, které udávala, minimální míry ryb. Účel to mělo dvojí. Jednak zákazník věděl, co má dostat jednak se tím nepřímo bránilo rybářům drancovat pobřežní vody za každou cenu. 

A co se stalo, pokud byl nějaký obchodník přistižený, že podvádí? Pak ho čekal trest. A ne ledajaký. Celkem drsný. Musel nahý běžet z náměstí Svatého Marka na Rialto. To vše za přihlížení davů a "potlesku bičů".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.