pondělí 11. července 2016

Znovu objevení 3. sloupu z Piazzetty Svatého Marka

Znovu objevení 3. sloupu z piazetty Svatého Marka
Benátská Piazzetta Svatého Marka se sloupy Svatého Theodora a benátským lvem
Podle legendy si Benátčané přivezli z II. křížové výpravy 3 sloupy. Při vykládce z lodi, však 3. sloup spadl do vody. Nikdy se ho nepovedlo vyzvednout. Benátčané tedy nakonec vztyčili už jen sloupy dva. První se Svatým Theodorem a druhý s benátským lvem. Oba sloupy stojí na Piazzetta San Marco dodnes. Nyní, po téměř osmi a půl stoletích, se naskýtá možnost znovu objevení 3. sloupu z Piazzetty Svatého Marka.

Desítky let zkušeností


Roberto Padovan, benátský kapitán a potápěč, před časem požádal benátskou radnici o možnost prozkoumání mořského dna u mola Svatého Marka. Padovan má desítky let zkušeností z práce pod vodou v benátské laguně a na moři. Mimo jiné je i vynálezce akrylátové pryskyřice, která umožňuje místo betonu, chránit základy staveb, jenž jsou trvale pod vodou.

2.000.000 €


Podle Padovana leží sloup přímo pod molem Svatého Marka, v hloubce sedmi metrů, obalený vrstvou bahna a jílu. Oblast chce prozkoumat na vlastní náklady s pomocí neinvazivní metody. Pokud dostane povolení, akce zaměřená na prozkoumání bude trvat týden. V případě, že onen 50 tunový sloup nalezne, je připravený za pomoci sponzorů investovat 2.000.000 €. Částka by sloužila k vyzvednutí sloupu a jeho restaurování.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.