pondělí 18. července 2016

UNESCO hrozí Benátkám

UNESCO hrozí Benátkám
Celkem běžný obrázek v Benátkách. Velká výletní loď proplouvá v těsné blízkosti náměstí Svatého Marka

Zastavte vjezd velkých lodí do benátské laguny do roku 2017. Jinak začneme jednat o  možnosti vymazání ze seznamu světového kulturního dědictví. Tak UNESCO hrozí Benátkám, respektive Itálii, pokud nebudou přijatá příslušná opatření.


Vymazání Benátek, ze seznamu UNESCO?


UNESCO na svém zasedání v Istambulu (ještě před přerušením, které si vynutil pokus o vojenský puč), přijalo závazný dokument. V něm žádá vládu Itálie, aby předložila do 1. února 2017, podrobnou zprávu o stavu ochrany Benátek, včetně účinné strategie udržitelného rozvoje cestovního ruchu v celé benátské laguně.

Požaduje mimo jiné zákaz vjezdu velkých výletních a nákladních lodí do laguny a další opatření. V případě, že Itálie nepředloží uspokojivou odpověď, bude s největší pravděpodobností otevřená otázka o možnosti vymazání Benátek a celé laguny ze seznamu světového kulturního dědictví.

No Grandi Navi 


Velké výletní lodě jsou už dlouhou dobu trnem v oku části Benátčanů. Ti založili iniciativu s názvem "No Grandi Navi". Ta mimo jiné požaduje, aby tyto lodě kotvily už před lagunou, na úrovni ostrova Lido. Velké lodě totiž nejen poškozují ekosystém laguny, vypouští kouř ze svých komínů, ale hlavně vytváří vlny. Ty pak narušují zdi benátských budov.






Do Benátek ročně zavítá ročně zhruba 24 miliónů návštěvníků. Naskýtá se otázka, zda by odebrání statusu UNESCO, mělo nějaký vliv na návštěvnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.