středa 25. května 2016

Proč je čtvrtý sloup Dóžecího paláce širší?

Čtvrtý sloup Dóžecího paláce, na straně obrácené k moři, je širší než ostatní sloupy
Čtvrtý sloup Dóžecího paláce, na straně obrácené k moři, je širší než ostatní sloupy

Při letmém pohledu si toho člověk ani nevšimne. Ale je to tak. Čtvrtý sloup Dóžecího paláce na přízemní kolonádě, na straně obrácené k moři, je o něco širší než ostatní. Proč je čtvrtý sloup Dóžecího paláce širší? Důvodem byla poslední šance pro odsouzence k smrti.

Soudní proces měl několik kroků


Piazzetta San Marco byla často svědkem poprav. A Dóžecí palác v tom hrál ústřední roli. Typický soudní proces měl několik kroků. Nejdříve vězně přivedli přes most Vzdechů z vězení, které sousedilo s palácem. V paláci proběhl soud.

V případě odsouzení vězně, byl rozsudek vyhlášený z arkád v prvním patře paláce. Místo vyhlášení bylo mezi 9. a 10. sloupem. Sloupy mají jinou barvu, než ty ostatní. Načervenalou.

Byl-li nad vězněm vyhlášen rozsudek smrti, byl odsouzený následně popraven. Poprava se odehrávala mezi sloupy Svatého Marka a Svatého Teodora na Piazzettě Svatého Marka.

Poslední šance


Poslední šance pro odsouzeného, jak si zachránit život, byla možnost obejít výše uvedený čtvrtý sloup, neuklouznout a vrátit se zpět do podloubí kolonády. Mělo to však několik háčků. 

Prvním bylo to, že odsouzený měl svázané ruce za zády a stál zády ke sloupu.

Druhým háčkem bylo to, že sloup je širší, než ty ostatní.  Plocha po které mohl odsouzený přejít, je tak maximálně na šířku dlaně.

Proč je čtvrtý sloup Dóžecího paláce širší?
"Standardní" základna sloupu. V místě, kde je šedý kámen, bylo dříve již moře


Poslední a zásadní háček byl v tom, že dříve před kolonádou nebylo molo, ale hned moře.

Bylo to ďábelsky vymyšlené. Obejít sloup a nespadnout při tom do moře bylo dost dobře nemožné. A jak víme, tak plavat s rukama svázanýma za zády se moc plavat nedá. Tak že výsledek byl v podstatě stejný jako poprava.

Čtvrtý sloup. Prostor mezi sloupem a "mořem" je oproti třetímu sloupu zhruba poloviční
Čtvrtý sloup. Prostor mezi sloupem a "mořem", je oproti třetímu sloupu zhruba poloviční


Nebyla to žádná sranda


PS: Zkoušel jsem obejít sloup taky. Několikrát. Ruce jsem ale svázané neměl. Rozsudek taky ne. Nebyla to žádná sranda. Jistý starší, anglicky mluvící pár, se na mě díval s nepředstíraným zájmem. Pochytil jsem jen, že paní říkala něco jako stupid a crazy. Zato japonští turisté si mě při mém už třetím pokusu fotili jako atrakci. A jak jsem dopadl? Nedal jsem to. Ještě že je dnes moře o 20 metrů dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.