neděle 15. května 2016

8.000 veslařů a 1.800 lodí jede dnes v Benátkách

8.000 veslařů a 1.800 lodí jede dnes v Benátkách
Účastníci Vogalongy na Velkém kanále

Všechno to začalo závodem mezi přáteli na gondolách zvaných "mascarety" na Svatého Martina v roce 1974. Pokračuje to tím, že 8.000 veslařů a 1.800 lodí jede dnes v Benátkách, už na 42. ročníku největšího benátského závodu veslařů. Závod se jmenuje Vogalonga.

Výzva proti degradaci města


V 70. letech minulého století bylo benátské veslování málo známé a na ústupu ze slávy. Vesla na lodích nahrazovaly postupně motory. Skupinka nadšenců přišla na myšlenku uspořádat nesoutěžní regatu pro všechny fanoušky a příznivce veslování. Zároveň to byla výzva proti degradaci města, které ničily a dodnes ničí vlny od motorových plavidel.

30 kilometrová trasa


Účastnící se každý rok shromažďují vždy v neděli od 8.30 hodin u mola Svatého Marka, před Dóžecím palácem, a od 9 hodin se postupně vydávají na trať. Čeká na ně 30 kilometrová trasa. Ta se vine mezi ostrovy laguny. 

Lodě nejdříve obeplují čtvrť Castello, poté podél ostrovů Certosa a Sant´Erasmo zamíří k Buranu. Dále trasa pokračuje mezi ostrovy Mazzorbo a Mazzorbetto. Odsud lodě směřují k Muranu. Ten projedou napříč jeho kanálem a zamíří přes Rio Cannaregio přímo do benátského Canal Grande. Cíl je naplánovaný na 15. hodinu u Punta della Dogana, na samém cípu čtvrti Dorsoduro.

Kdybyste si chtěli zkusit, jaké to je řídit gondolu, můžete si v Benátkách zakoupit kurz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.