pátek 20. května 2016

Co znamenají obrazce na dlažbě náměstí Svatého Marka?

Bílé geometrické obrazce označovaly místa pro stánky trhovců
Bílé geometrické obrazce označovaly místa pro stánky trhovců


Při pohledu na benátské náměstí Svatého Marka shora, jsou vidět dvě řady bílých geometrických obrazců. Táhnou se po obou stranách, po celé délce náměstí. Nejsou to ale dekorace. Co znamenají obrazce na dlažbě náměstí Svatého Marka? Určovaly pozice stánků trhovců.

Jednotlivé cechy měly vyhrazené své zóny


Bílé mramorové linky, které vytvářejí ony geometrické obrazce, sloužily jako označení míst, kde mohli trhovci mít postavené své prodejní stánky. Nebylo ale možné si postavit stánek na jakémkoliv vyznačeném místě. Jednotlivé cechy měly vyhrazené své zóny. Dodnes můžete najít (na úrovni kavárny Café Quadri), v mramoru vyrytý nápis "PER L´ARTE DE CALEGHERI 1625". Což znamenalo, že tato část byla vyhrazená obuvníkům.

Nápis na dlažbě náměstí Svatého Marka, označuje část zóny, která byla vyhrazená pro stánky obuvníků


Největší a jediné benátské náměstí


Největší a jediné benátské náměstí, které se může honosit názvem piazza, vypadalo dříve úplně jinak. Bylo zhruba o polovinu menší, rostly na něm ovocné stromy. Také přes něj protékal kanál. Ten byl později zasypán a jeden ze tří kostelů, který bránil náměstí v rozletu, byl přestěhovaný.

Náměstí Svatého Marka bylo poprvé vydlážděné v roce 1267. Poslední "předláždění" proběhlo v roce 1893. Od té doby má náměstí vzhled, jak ho známe dnes. 

Na náměstí má tvar lichoběžníku. Na délku měří 175,5 metrů. U baziliky je široké 82 metrů. Na protější straně, u Ala Napoleonica dosahuje šířky 57 metrů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.