středa 11. května 2016

Co mají společného lev na bazilice Svatého Marka a Coco Chanel?

Bazilika Svatého Marka, pozlacený lev, Benátky
Pozlacený lev a blankytná mozaika na benátské bazilice Svatého Marka

Jméno Coco Chanel vždy bylo a je synonymem pro módu, pařížský šarm a půvab. Žena, které přezdívali "královna módy", milovala Benátky. Ale, co mají společného lev na bazilice Svatého Marka a Coco Chanel? Peníze. V tom dobrém slova smyslu.


Coco si Benátky zamilovala


Spojení francouzské módní ikony minulého století a Benátek není náhodné.  Po smrti svého milovaného muže se Coco, vlastním jménem Gabrielle, se svým žalem uchýlila  do  Benátek. Nejvíce času trávila na ostrově Lido.

Coco si Benátky zamilovala. Učarovala ji místní architektura a památky. Fascinoval ji benátský lev. Nejvíce jeho pozlacená socha, na průčelí baziliky Svatého Marka. Lev byl vůbec jedním z jejich nejoblíbenějších zvířat. Často se jim inspirovala při tvorbě svých módních kolekcí. I její pařížský byt byl plný předmětů s lví tématikou.

Firma Chanel nabídla finanční pomoc


Coco Chanel zemřela v roce 1971. V té době bylo potřeba provést i rekonstrukci lva na bazilice. Firma Chanel nabídla finanční pomoc bez váhání. V jejím rámci došlo nejen na zrestaurování pozlaceného lva, ale i hvězd a blankytné mozaiky za ním. Po několika měsíční pečlivé práce, lev Svatého Marka opět hrdě vykoukl, v celé své kráse, na náměstí Svatého Marka. 

Až budete stát na náměstí Svatého Marka, před bazilikou, zvedněte oči nahoru a buďte rádi, že Coco milovala Benátky. A lvy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.