pondělí 23. května 2016

Proč se duch Giordana Bruna vrací každý rok do Benátek?

Pomník Giordana Bruna na římském náměstí Campo dei Fiori
Socha Giordana Bruna na římském náměstí Campo dei Fiori, na kterém byl i upálený


Je noc 23. května roku 1592. Benátská tajná policie zasahuje v benátském paláci Giovanniho Moceniga. Zatýká Giordana Bruna. Střih. Je noc 23. května 2016. Duch Giordana Bruna, se dnešní noci, stejně jako každý rok, vrací na místo činu. Proč se duch Giordana Bruna vrací každý rok do Benátek?

Tajemství magických disciplín


V roce 1591 dostává Giordano Bruno pozvání od Giovanniho Moceniga k návštěvě Benátek. Mocenigové byly vždy mocnou a váženou benátskou rodinou. Z jejich řad,mimo jiné, pocházelo 7 dóžat. Giovanni zve Bruna ho do svého benátského paláce.

Chtěl se od něho naučit tajemství magických disciplín. Čas běžel a Mocenigo na sobě nepociťoval žádné zlepšení. Onoho 23. května se Mocenigo rozhodl. Udal Bruna benátské tajné polici jako rouhače. Byla v tom závist nebo neschopnost pochopit Brunovo nadčasové myšlení? Či byl Mocenigo tajným agentem inkvizice? Kdo ví?

Policie ho obvinila z rouhání


Jisté je, že Mocenigo zavřel Bruna v podkrovním pokoji a večer si pro něho přišla policie. Ta ho obvinila z rouhání a dalších přestupků proti náboženství. Následně Bruna uvrhli do žaláře. O rok později ho Benátky vydali do Říma.

Benátská republika v té době běžně nevydávala své vězně do jiných států. Bruno doplatil na dvě věci. Smlouvu mezi Benátkami a Římem o vydávání uprchlých mnichů, což byl i jeho případ. A taky na vysokou politiku. V té době se totiž Benátky snažily mít s Římem dobré vztahy.

Několik let věznění a mučení


V Římě čekalo na  Bruna několik let věznění a mučení. Odmítal totiž odvolat své myšlenky, že Země není středobodem vesmíru. Inkvizice ho nakonec odsoudila k smrti upálením. Tak se taky stalo, a to 17. února, léta Páně 1600 na římském náměstí Campo dei Fiori. Jeho popel pak vysypali do řeky Tibery.

Giordano Bruno nikdy nezapomněl, kdo mu to vše způsobil. Jeho duch se od té doby na den zatčení, vrací pravidelně, rok co rok, do paláce Mocenigů. Bloudí budovou a hledá Giovanniho Moceniga. Podle legendy, se po celou tuto noc ozývají v paláci záhadné rány a bouchání.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.