pondělí 21. září 2015

Místo, odkud přicházela smrt

Dóžecí plác v Benátkách. Mezi 9.-10. sloupem (červenější barva), se vyhlašovaly rozsudky smrti

 

K benátskému náměstí Svatého Marka (Piazza San Marco), směrem k moři, se přimyká malé náměstíčko Svatého Marka (Piazzetta San Marco). A na něm leží západní průčelí Dóžecího pláce (Palazzo Ducale). Na podloubí v přízemí navazuje nádherné sloupoví v prvním patře. A právě tady, mezi 9.-10. sloupem, je místo, odkud přicházela smrt. Za dob La Serenissimy (Benátské republiky) se zde vyhlašovaly rozsudky smrti. Místo poznáte snadno. Sloupy mají jinou barvu.

 

Poprava následovala vzápětí


Proč právě tady? Protože samotná poprava následovala vzápětí. A to mezi dvěma sloupy umístěnými na konci náměstí. Na jednom z nich je lev Svatého Marka, symbol Benátek. Na druhém stojí Svatý Teodor, patron Benátek. Mimochodem, víte že jedním ze 4 patronů Benátek je i náš Jan Nepomucký?

Více o popravách mezi sloupy najdete zde.

Benátská gotika

 

Dóžecí palác bylo sídlo sídlo dóžete, hlavy Benátské republiky.  První zmínky o něm jsou z roku 814. Stávající palác byl postaven ve 14.-15. století. Je typickým příkladem toho, čemu se říká benátská gotika. Nejstarší částí Dóžecího paláce je budova, která je obrácená k moři. Ta pochází z první poloviny 14. století. Interiéry paláce byly vybavovány postupně. Valná část z nich byla vybavena v 16. století. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.