čtvrtek 6. srpna 2015

Benátští radní v 15. století byli pěkně vyčůraní

Generál Bartolomeo Colleoni před benátskou bazilikou dei Santi Giovanni e Paolo

Poněkud vyčůraným trikem, si pomohli radní Benátek v době Benátské republiky La Serenissimy, když řešili, kde umístí jezdeckou sochu slavného benátského generála Bartolomea Colleoniho (1395-1475). Ta měla podle jeho posledního přání stát "před Svatým Markem". Generál tím měl jednoznačně na mysli baziliku Svatého Marka. Avšak na náměstí bylo (a dodnes je) stavění soch zakázáno. A proč nestojí socha slavného benátského vojevůdce na náměstí Svatého Marka?

Sochu by mohl požadovat kde, kdo


Radní chtěli vyjít vstříc poslednímu přání generála, který navíc odkázal republice obrovský majetek. Na druhou stranu však nechtěli vytvořit precedens. To by pak mohl sochu na náměstí Svatého Marka požadovat kde, kdo. Třeba každý dóže. A těch bylo v historii Benátek 120. A náměstí, přece jen tak velké není.

České řešení


Historické prameny neuvádějí, zda některý z radních neměl zkušenosti z Čech. České řešení se však v příběhu objevuje. Ukázalo se totiž, že benátští radní v 15. století byli pěkně vyčůraní. Využili toho, že v závěti nebylo explicitně stanoveno, kterého Svatého Marka měl generál na mysli. Sochu tak nechali postavit "před Školou Svatého Marka" (Scuola Grande San Marco), vedle baziliky Svatého Jana a Pavla (Basilica dei Santi Giovanni e Paolo). Slavnostní odhalení sochy proběhlo 10. října 1488.

A pak, že prý jsou vyčůraní jen Češi.

Socha Bartolomea Colleoniho a Scuola Grande San Marco

 

Sochař učil i Leonarda Da Vinciho 


Bronzovou sochu vymodeloval Andrea di Francesco di Cione, více známý pod uměleckým jménem Andrea del Verrocchio. Byl to renesanční malíř a sochař. Zajímavostí je, že tento sochař učil i Leonarda da Vinciho či Sandra Botticelliho.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.