sobota 29. srpna 2015

Jaké jsou největší benátské klišé?


Benátky. Venezia. Venice. Venise. Venedig .... Snad každý jazyk na světě má pro toto neobyčejné a nádherné město svůj název. Stejně tak je na světě málo lidí, kteří o Benátkách nikdy neslyšeli. Ročně do něho zavítá na 22-25 milónů návštěvníků. 

A jaké, že jsou nejužívanější slovní či fotografické klišé a stereotypy ve spojení s Benátkama? 

Náměstí Svatého Marka a vysoká voda (aqua alta)


Náměstí Svatého Marka a vysoká voda (aqua alta) patří k sobě. Jde totiž o nejníže poleožené místo v Benátkách. Jak ale říkají benátčané, aqua alta není turistická atrakce. Je to prostě přírodní cyklus, se kterým se obyvatelé za staletí naučili žít.

Zvonice Svatého Marka (Campanile San Marco)


Asi každý, kdo byl v Benátkách si zvonici vyfotil. Je to jednoznačně dominata města. A aby ne. Původně byla totiž postavená jako maják. Z jejího vrcholu je nádherný vyhled najen na Benátky, ale i celou lagunu. Za hezkého počasí jsou vidět také Dolomity.

Ponte di Rialto 


Určitě nejznámější most v Benátkách. A taky jeden z nejznámějších na světě. Má dvě paralelní řady obchodů, které jsou na něm umistěny již po staletí. Ponte di Rialto je nejstarším benátským mostem.

Ponte dei Sospiri


Most vzdechů, Ponte dei Sospiri. Nikoliv však zamilovaných, ale vzdechů odsouzenců. Most spojuje budovu vězení a Dóžecí palác. Bylo to poslední místo, kde odsouzení spatřili svobodu, když si šli vyslechnout rozsudek.

Gondoly a Velký kanál (Canal Grande)


Dva snad nejtypičtejčí symboly tohoto plovoucí města. Gondoly představují v očích turistů elegantní a romantický dopravní prostředek. Velký kanál zase symbolizuje to, že Benátky mají místo ulic kanály.

Píseň O sole mio (Moje slunce)


Při slově gondola se snad každému vybaví romantická projížďka na ní a zpívající gondoliér, který pěje právě O sole mio (Moje slunce). Jedna z nejznámějších italských pisní ve světě. Byť vůbec není o Benátkách. Co do známosti jí můžou ještě konkurovat písně Ciao ciao bambina nebo Nel blu dipinto di blu, známější pod názvem Volare (cantare).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.