úterý 4. srpna 2015

Jak se Benátky bránily hladomoru?

Ve čtvrti Santa Croce, u Velkého kanálu, hned vedle paláce Fondaco dei Turchi stojí prostá budova Deposito del Megio. Pochází z 15. století a sloužila Benátkám jako nouzová obilnice. 
 
Vláda Nejjasnější benátské republiky - La Serenissimy vždy dbala na to, aby měla pro své obyvatele zajistěný dostatek potravin. Proto nechala postavit ve městě několik sýpek. Ty na vlastní náklady vždy průběžně doplňovala obilím. 

Tyto sýpky sloužily jako státní strategická zásoba pro případ hladomoru či obléhání města. Mohly být ale také otevřeny i v případě živelných událostí, jakou byl například požár v oblasti Rialta v 15. století. Při něm spousta budov, včetně soukromých sýpek, lehla popelem a Benátkám hrozil nedostatek jídla.

Budova si do dnešních dnů uchovala původní ráz. Fasáda není níjak zdobná a na první pohled je vidět, že jde o budovu skladu. Dekoratviní prvky na ní jsou dva. Trojúhelníkové cimbuří a basreliéf lva Svatého Marka. Tento symbol měly všechny státní budovy v Benátkách v době La Serenissimy. Basreliéf není originál. Je to kopie Carla Lorenzettiho,. Originál byl zničen po obsazení Benátek Napoleonem.

V budově je dnes základní škola.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.