úterý 28. července 2015

Jízda gondolou jen za 2 €. Jak na to

Traghetto na Velkém kanále
Navštívit Benátky a nesvézt se gondolou? To by byl hřích.  No jo, ale dát za 35 minutovou projížďku 80 euro? Mám pro vás řešení. Zkuste traghetto. Traghetto se na první pohled od gondoly moc neliší. Snad jen tím, že je nepatrně větší. Hlavním rozdílem je, že na traghettu jsou 2 gondoliéři (jeden vpředu a jeden vzadu) a lidé většinou při jízdě stojí. Tak to dělají Benátčané. Turisté, ti naopak sedí. Kapacita traghetta je 12 osob. Nejzajímavější je však cena. Ta je 2 euro za jednu jízdu za osobu

Jako místní

A nebo to zkuste jako místní. Tvařte se dostatečně sebevědomě, nahlas pozdravte "buongirno" či "buona sera" a suveréně podejte gondoliérovi přesně 70 centů. Právě tolik je cena pro místní. Pak už raději nemluvte. A pokud nebudete mít typické znaky turistů jako je na krku fotoaparát, batoh na zádech či nepotáhnete kufr, tak je vysoká šance, že vám tato malá lumpárna projde.

7 tras přívozů

A kde traghetta najdete? Dobrá zpráva je, že jsou jen na Velkém kanálu (Canal Grande). Tak že je určitě snadno najdete. Převáží jen z jednoho břehu na druhý. Dá se tedy říci, že je to vlastně takový přívoz. Jezdí celkem na 7 trasách. První trasa je u vlakového nádraží Santa Lucia a poslední u kostela Santa Maria della Salute.

1. Fondamente S. Lucia (naproti vlak. nádraží) – Fondamenta San Simeón Piccolo
2. San Marcuola – Fóndaco dei Turchi
3. Santa Sofia (blízko Ca’ D’Oro) – Pescaria (rybí trh na Rialtu)
4. Riva del CarbònFondamente del Vin
5. Sant’ Angelo – San Tomà
6. San Samuele – Ca’ Rezzónico
7. Campo del Traghetto – Calle Lanza (poblíž kostela Santa Maria della Salute)



Traghetto

Tip na snížení ceny

Při jizdě sice asi nezažijete romantiku jako na klasické gondole. Pokud si jen chcete vyzkoušet jaké to je, projet se gondolou, tak na to traghetto určitě stačí. Kdyby jste ale přece jen trvali na projížďce gondolou, mám pro vás tip na snížení ceny. Částka 80 euro je za celou gondolu. Na ni se však vejde až 6 osob. Pokud si tedy seženete "parťáky", tak se můžete dosta až na 16€/osobu. A to už jde, ne?


3 komentáře:

  1. To je skvělé, rádi s dětmi vyzkoušíme, ale je možné převézt i golfky? Třeba složené? Nevíte náhodou? Děkuji, Gabriela

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.