úterý 7. července 2015

Festa del Redentore. To nej v Benátkách. Již za 2 týdny

Festa del Redentore. Svátek Spasitele. Jde o jeden z nejstarších a nejvýznamnějších svátků v Benátkách. Jeho tradice sahá až do roku 1576. Svátek Spasitele se slaví jako vzpomínka na morovou epidemii, která postihla město v roce 1575-1577. Tato epidemie způsobila podle dobových pramenů smrt až třetiny obyvatelstva. 

Benátský Senát „požádal“ o pomoc Boha aby epidemii zastavil. Za pomoc slíbil postavit na ostrově Giudecca chrám zasvěcený Kristu Spasiteli. Stejně tak slíbil každoročně uspořádat na ostrov průvod obyvatel města.

Kostel, celým názvem Basilica del Santissimo Redentore (Bazilika Nejsvětějšího Spasitele) byl postavený mezi léty 1577 a 1592 podle projektu architekta a teoretika Andrei Palladia, jenž byl od roku 1570 hlavním architektem Benátské republiky. Uvnitř kostela se nacházejí díla umělců, jako jsou Domenico Tintoretto, Paolo Veronese, Pietro della Vecchia, Palma il Giovanne, Alvise Vivarini či Francesco Bassano.

Festa del Redentore se slaví vždy 3. sobotu v červenci. Ta letošní bude v sobotu 18. a neděli 19. července. Podle tradice se začíná během západu slunce plnit přístav sv. Marka, loďmi všeho druhu. Bývá jich kolem dvou tisíc a jsou slavnostně vyzdobeny.

Benátčané na jejich palubách konzumují bohaté večeře na bázi typických benátských pokrmů. Ti, co nejsou na lodích, se shromažďují na Piazettě San Marco nebo sedí v restauracích či nábřežích tak, aby měli výhled na ostrov Giudecca. Všichni čekají na večerní velkolepý ohňostroj, který je vyvrcholením oslav. 

Ten začne krátce před půlnocí. Letos ve 23.30 hodin. Pyrotechnici ho odpalují z pontonů, které jsou umístěny u ostrova San Giorgio Maggiore. Přístav svatého Marka a jeho okolí se tak stávají jedním z nejúžasnějších na míst na světě.  Lidé zpívají a tančí až do úsvitu a během toho všeho proplouvají městem loďky, které jen dokreslují působivou a podmanivou atmosféru. 

Letos poprvé bude ohňostrojů několik. Radní města tak rozhodli proto, že ne všichni návštěvníci se vejdou na Piazzettu San Marco či její okolí. Chtějí také vyjít vstříc i zdravotně hendikepovaným návštěvníkům, pro které je pohyb po městě přes spoustu mostů problematický.

V neděli se obyvatelé Benátek a návštěvníci vydávají na ostrov Giudecca, do kostela Redentore. Spojení přes kanál Giudecca, tj. čtvrtí Dorsoduro a její částí Zattere a ostrovem je zajištěno pontonovým mostem, postaveným speciálně pro tuto příležitost. V minulosti tento most tvořily vždy gondoly, seřazené vedle sebe. V dnešní době, kdy přes most proudí tisíce a tisíce návštěvníků dostala přednost moderní technika.

Program oslav zde (ENG).

3 komentáře:

  1. Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor, kam je nejlepší zajít a sledovat ohňostroj? Předpokládám, že zvonice sv. Marka bude i s předběžně koupeným lístkem plná a nebude to ten pravý zážitek. :) Máte nějaké další tipy? :) Děkuji za odpověď, Kateřina

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, skvělý výhled je z Riva degli Schiavone. Má to ale háček. Je potřeba být na místě 2-3 hodiny předem. Moc hezká podívaná je z ostrova Giudecca (dostanete se na něj po pontonovém mostě, když ho přejdete, snažte se dostat po nábřeží co nejvíce doleva, na mostě nezůstávejte, z bezpečnostních důvodů je při ohňostroji uzavřený). Ovšem i tady je dobré zabrat místo tak 2 hodiny předem.
    Úplně nejlepší je sledovat akci z některé lodi, které kotví v Bacino San Marco. Zatím co pokud stojíte na nábřežích, vstupné se nikde neplatí (vyjma tribun), tak na lodích to bývá dražší (50€+). Většinou je v tom ale nějaké jídlo a pití. Aktuální nabídku najdete na Google.
    Miloš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji za přínosné informace :)

      Kateřina

      Vymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.