středa 4. května 2016

8+1 TOP letošních akcí v Benátkách


Sezóna v Benátkách už nabírá na obrátkách. Pro ty, co chtějí zažít nějakou místní slavnost je tady seznam 8+1 TOP letošních akcí v Benátkách. A ta jedna akce navíc? Benátský karneval. Ten samozřejmě nesmí chybět.

1. Festa della Sensa - 7. -  8. května


Tradice jedné z nejdůležitějších slavností je stará několik století. Vrcholem je symbolický obřad spojení Benátek a moře. Starosta Benátek v něm na sebe bere podobu dóžete. Na dóžecí lodi, zvané Bucintoro, jede v čele průvodu ostatních lodí, od mola Svatého Marka na ostrov Lido. Na něm, v kostele San Nicolo, se poté koná hlavní obřad. Při příležitosti oslav se koná i regata Festa della Sensa.


2. Vogalonga - 15. května


Závod veslic, člunů a kajaků na 30 km. Trasa Vogalongy vede z Benátek až na ostrov Burano a zpět. Účastníci závodu se před startem shromáždí na mole Svatého Marka, v přední části Dóžecího paláce. Zazpívají píseň oslavující Svatého Marka a vydají se na trasu závodu. Počet lodí se vždy počítá na tisíce. Do Benátek na Vogalongu přijíždí kolem 60.000 návštěvníků. Letos se bude konat již 42. ročník.

3. Biennale architektury - 28. května - 27. listopadu


Letos se bude konat již po 15. Hlavním dějištěm Biennale budou tradičně benátské zahrady Giardini a loděnice Arsenale. Stejně jako u klasického Biennale bude mnoho doprovodných akcí po celém městě. Často se tak pro návštěvníky otevírají prostory, které jsou jinak veřejnosti nepřístupné.

4. Art Night Venezia - 18. června


Každoroční akce zaměřená na kulturu. V rámci Art Night Venezia můžete navštívit množství kulturních vystoupení, prohlídek, koncertů, světelných projekcí, akcí pro děti atd. Všechny akce jsou přístupné zdarma. Hlavními partnery akce jsou město Benátky a Univezita Foscari.






5. Festa del Redentore 17. - 18. července


Festa del Redentore. Svátek Spasitele. Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších svátků v Benátkách. Jeho tradice sahá až do roku 1576. Slaví se jako vzpomínka na konec morové epidemie, která postihla město v roce 1575-1577. Tato epidemie způsobila podle dobových pramenů smrt až třetiny obyvatelstva. Vrcholem oslav je procesí do kostela Il Redentore, regata a velkolepý ohňostroj. Ohňostroj je vždy v noci ze soboty na neděli. Po něm se z Benátek stává místo pro jednu velkou párty



6. Mezinárodní filmový festival v Benátkách 31. srpna - 10. září


Filmový festival v Benátkách (La Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia) je nejstarší a jeden z nejprestižnějších filmových festivalů na světě. Byl založený v roce 1932. Ten letošní má pořadové číslo 73. Festival se koná vždy na ostrově Lido.  Stovky fanoušků z celého světa se vždy tísní podél červeného koberce, aby spatřili hvězdy světové kinematografie na vlastní oči. 



7. Regata Storica - 4. září


Hlavní událost veslařské sezóny v Benátkách. Svátek starý téměř tisíc let. Regata Storica neboli Historická regata. Připomíná událost, kdy se Caterina Cornaro zřekla vlády Kypru ve prospěch Benátské republiky. Koná se každoročně první týden v září. Jde o tradiční závod lodí spojený s velkolepou přehlídkou historických lodí a kostýmů.


8. Festa della Salute - 21. listopadu


V letech 1630-1631 postihla Benátky krutá morová rána, která zdecimovala téměř čtvrtinu obyvatel města. Dóže Nicolò Contarini dal veřejný slib, že když bude mor zažehnán, nechá postavit jako projev vděčnosti Benátek, kostel Santa Maria della Salute. V listopadu 1631 byl mor vymýcený. Každoročně tak Benátky slaví 21. listopadu svátek Festa della Salute. V tento den bývá otevřena i jinak nepřístupná zákristie kostela.
  


8+1 - Benátský karneval 2017, 11. - 28. února

Teď to nejlepší. Nejpopulárnější a nejvíce navštěvovaná akce v Benátkách. Tisíce různobarevných kostýmů a masek v ulicích města. Nesčetné množství nekonečných párty a zábavných akcí po celém městě. Bohatý program karnevalu po tři týdny. Každý z víkendů obsahuje jeden z vrcholů karnevalu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.