středa 2. září 2015

Hlavní událost sezóny. Regata Storica


Hlavní událost sezóny 


A je to tady. Hlavní událost veslařské sezóny v Benátkách. Svátek starý téměř tisíc let. Regata Storica neboli Historická regata. Koná se každoročně první týden v září. Jde o tradiční závod lodí spojený s velkolepou přehlídkou historických lodí a kostýmů. Letošní ročník se koná od 3. do 6. září.

Historie vzniku regaty 


Není úplně jasný datum vzniku regaty. Některé prameny uvádějí již rok 942. Písemně je ale doložen až rok 1274 a to textem "Splendor magnificissime Urbis Venetorum, 1274, die 16 septembris, indicta regatta cum navigiis habentibus remos viginti". Slavnost symbolizovala moc, slávu a výsadní postavení Benátské republiky (La Serenissimy) ve východním středomoří. 

Současnou podobu získala regata až roku 1841 a to včetně toho, že se jezdí na Velkém kanále, což dříve nebylo pravidlem. Oficiální název Reagta Storica platí od roku 1899. "Může za to" tehdejší starosta Filippo Grimani, který regatu spojil s třetím ročníkem Biennale.

Defilé průvodu 


Ve slavnostním průvodu defilují plavidla různého typu, kterým vždy vévodí dóžecí loď Bucintoro. Na samotných závodech gondol můžete vidět klasické gondoly, puppariny, caorliny nebo loďě pro závod ženských družstev zvanou mascarety

Davové šílenství a velká párty

 

Připravte se na to, že po ukončení závodů nastává davové šílenství. Lidé se chtějí dostat rychle pryč z města a tak vaporetta jsou beznadějně přeplněné a výjezdy z Benátek, Mestre či Jesola totálně ucpané

Spěchat tak rychle pryč je ale velká chyba. Malé boční uličky po závodech ožívají a mešto se proměnuje v jednu velkou párty. Atmosféra je srovnatelná s proslulým karnevalem. Proto nechvátejte do hotelu nebo pryč z města, ale užijte si jedinečnou "karnevalovou atmosféru".



Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.