pondělí 25. května 2015

Víte, že tiramisu pochází z Benátska?

Tiramisu, tato světoznámá energetická pochoutka, tvořená z tvarohového sýru mascarpone, vajíček, cukru, kávy, piškotů a práškového kakaa pochází z Trevisa, města vzdáleného od Benátek zhruba 30 kilometrů. Respektive pochází odtud jeho novodobý recept. Recept, který sestavila paní Ada Campeolová teprve v roce 1970. Důvod pro to měla prostý. Potřebovala něco, co by ji dodávalo enegii, kterou potřebovala po narození svého syna Carla. Jinak podobné recepty pocházejí již z období renesance a byly známé především ve městech Benátky či Florencie.

Recept začala později použivat v rodinné restauraci Antico Ristorante "Le Beccherie". Ta byla založena již v roce 1939, ale světového věhlasu se jí dostalo právě až s receptem paní Ady. Bohužel v důsledku hospodářské krize byl její majitel, dnes 61 letý Carlo Campeolo, syn paní Ady, nucen restauraci 30. března 2014 uzavřít

V červenci téhož roku pak byla restaurace znovu otevřena. Nový majitel nechal přepracovat interiér restaurace v moderním stylu, vybavil ji novým nábytkem a novým personálem. To vše v duchu hesla "inovace v rámci tradice". Skvělé tiramisu na jídelním lístku najdete samožřejmě i dnes, přesně podle receptu paní Ady, ale podle mnohých hostů, se původní genius loci restaurace již kamsi vytratil. Přesto, pokud chcete ochutnat špičkovou italskou gastronomii, tak návštěvou Le Beccherie rozhodně chybu neuděláte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.