sobota 9. května 2015

Několik čísel o letošním 56. ročníku La Biennale.

Již několikrát jsem zde psal o letošním Bienále. Letošní výstava bude dnes konečně zahájena. Dnes to nebude o tom dávat tipy, co kde navštívit, ale spíše o pár zajímavostech a číslech. 

La Biennale di Venezia, jak zní oficiální název, je jednou z nejvýznamnějších světových výstav současného umění. Byla založena v roce 1895 italským králem Umbertem I. a královnou Margaretou Savojskou. Má takový věhlas, že každý kdo v uměleckém světě něco znamená, se zde musí minimálně ukázat. Výstava byla původně konána vždy v Paviglione Italia v Giardini, který byl v roce 2009 přejmenován na Centrální pavilon. Bienále se koná ve čtvrti Castello a to v zahradách Giardini a komplexu Arsenale.

Letos se koná již 56. ročník a to ve 30 pavilonech. Poslední, 30. národní pavilon postavila Austrálie a je to zároveň 1. pavilon, který byl postaven ve 21. století. Vystavuje celkem 136 umělců z 88 států. Z toho 88 umělců z 53. zemí bude v Benátkách vystavovat vůbec poprvé. Celkem 159 uměleckých prací bylo vyrobeno speciálně pro La Biennale. Akce proběhne od 9. května do 22. listopadu 2015.

Seznam národních pavilonů, včetně toho našeho najdete zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.