čtvrtek 7. května 2015

Víte, že Jan Nepomucký je patron Benátek?

Český světec Jan Nepomucký je jedním ze 4 patronů Benátek (vedle Sv. Marka, Theodora a Rocha) a zároveň je jediným patronem benátských gondoliérů. Tato informace nejen že překvapí spoustu našinců, ale překvapuje i velkou část obyvatel Benátek. Pikantní na tom všem je to, že u místa, kde socha stojí, se otáčejí gondoliéři při největšm a nejznámějším závodě gondol, jenž se jmenuje Regatta Storica.

Socha českého světce stojí na soutoku Canal Grande a Canale Cannaregio ve čtvrti Cannaregio u kostela svatého Jeremiáše. Soše v roce 2009 požehnal osobně i kardinál Vlk. Pokud pojedete vaporetem č.1 od Piazzale Roma po Canal Grande, tak po podjetí prvního mostu (Ponte degli Scalzi), cca po 300 metrech jde o první kanál vlevo a socha stojí na samém konci Fandamenta Labia, u vody. 

Svatý Jan Nepomucký (nar. 1340–1350 a zemřel 20. 3. 1393, kanonizován papežem Benediktem XIII. 19. března roku 1729), je díky jezuitským misím rozšířený téměř po celém světě. Jen v Evropě stojí na 7.000 mostů s jeho sochou a celkový počet jeho vyobrazení ve světě přesahuje číslo 60.000.

1 komentář:

  1. Překvapení jsem natočil a dal na youtube. Pro Prahu velmi překvapivé a úžasné.

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.