úterý 19. května 2015

Utajený skvost. Palazzo Contarini del Bovolo.

Spirálovité schodiště Scala del Contarini Bovolo v Benátkách

Aktualizováno 2. února 2016

 

Zhruba na půli cesty mezi mostem Rialto a proslulým muzeem Accademia, cca 50 metrů od náměstí Campo Manin se v boční, 2x lomené uličce nachází jeden z utajených benátských skvostů. Palazzo Contarini del Bovolo. Někdy taky nazývaný Scala Contarini del Bovolo. 

Výraz scala znamená v italštíně schody. Jde o poměrně malý benátský palác, který však disponuje nádherným spirálovitým schodištěm. Na jeho vrcholku je malá věžička, ze keré je úžasný výhled na Benátky

Byzantské, gotické a renesanční prvky

 

Je to ukázka jedinečné architektury, která v sobě spojuje byzatské, gotické a renesanční prvky. Palác byl postaven a navržen do dnešní podoby na konci 15. století architektem Giovannim Candinim, jako jeden z paláců pro bohatou benátskou rodinu Contarini.  


V současnosti je bohužel schodiště paláce Contarini del Bovolo (výraz bovolo v benátském dialektu znamená spirála či šnečí ulita) pro veřejnost nepřístupné, ale k paláci se dostat lze bez problémů. Vzhledem k tomu, že jde o jednu z málo známých benátských památek, tak se zde nemusíte obávat davů turistů. 

V sobotu 30. ledna 2016 bylo schodiště paláce opět zpřístupněno veřejnosti. Cena vstupného je 5 €.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.