neděle 10. května 2015

Jsi turista v Benátkách? Zaplatíš 10x více!

Dvojí ceny v Benátkách. Jedny pro místní, jedny pro turisty. Evropská komise přijala 1. května formální stížnost belgického turisty na dvojí ceny v Benátkách. Potvrdil to oficiálně její mluvčí. Stížnost, která je doplněná bohatou dokumentací se odvolává na článek 20 Bolkesteinovy směrnice, který zakazuje diskriminaci při nabízení služeb na základě bydliště nebo státní příslušnosti.

Belgičan vytvořil modelový balíček služeb, který zahrnuje zpáteční použití vaporeta, návštěvu Dóžecího paláce, 2x použití veřejného WC a surfování na internetu ve veřejné městské Wi-Fi síti. Pak tyto náklady aplikoval na typickou rodinu - 2 dospělí a dvě děti. Výsledek?  Zatímco "místní" rodina zaplatí za všechny uvedené atrakce 12 €, tak ta "turistická" 136 €. Jednotlivé položky pak vypadají takto:

Jízda vaporetem (zpáteční z nádraží na San Marco a zpět) - 30/7 € 
Vstupné do Dóžecího paláce  - 18 €/zdarma pro občany a rezidenty Benátek
Přístup na internet, městská Wi-Fi síť, 24 hodin - 5 €/zdarma pro obyvatele & "city users" (studenty a pracovníky dojíždějící denně do Benátek)
Veřejné toalety - 0,50/0,25 € 

Město Benátky samožřejmě má argumenty, proč jsou ceny nastaveny tak jak jsou, nicméně autor stížnosti na závěr pokládá otázku, proč mají Benátky dvojí ceny, když v jiných velkých městech, hojně navštěvovanými turisty, jako je Řím, Londýn či Paříž tomu tak není.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.