Co je to vlastně Prosecco? Jednoduše řečeno bílé italské šumivé víno. Je vyrobené z hroznů odrůdy glera, která se pěstuje poze v Itálii. Téměř 100% vinic, na nichž se pěstují hrozny pro Prosecco, leží severně od města Treviso, v kopcovité oblasti mezi městečky Valdobbiadene a Conegliano. Treviso, kam přímo z Prahy lítá 2x týdně Wizzair, je vzdáleno od Benátek zhruba 30-40 minut jízdy vlakem.
Prosecco se nevyrábí metodou champenoise (fermentací v láhvi), ale metodou Italiano, odborně zvanou Charmat-Martinotti, kdy druhotné kvašení probíhá v klasickém nerezovém tanku.
Stejně jako za šampaňské můžete označit pouze víno, které pochází z hroznů jenž jsou pěstovány pouze v oblasti Champagne, tak za Prosecco lze označit jen to víno, na nějž jsou použity hrozny vypěstované v oblasti Veneto nebo Friuli.
Pokus si dáte Prosecco v regionu, který je jeho domovem, tak si můžete být téměř na 100% jisti, že bude kvalitní.
Malý tip pro vás: Zhruba ve 2/3 benátské ulice Rio Terà S. Leonard (hlavní ulice od nádraží Santa Lucia směrem na San Marco), po její levé straně, v místě kde do ní ústí ulice Calle del Zavater, se nachází úžasná malá vinotéka, kde prodávají mj. skvělé stáčené Prosecco frizzante, litr bratru za 2,60 €.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.