pondělí 11. května 2015

Nenechte si ujít. Již tento víkend! Festa della Sensa (Nanebevstoupení Páně).

Jedna z nejvýznamnějších slavnostní v Benátkách je Festa della Sensa (svátek Nanebevstoupení Páně) se bude letos konat 16.-17. května. Jde o prastarý, více než tisíc let starý svátek jenž oslavuje tradici spojení benátské republiky La Serenissimy a moře. 

Festa della Sensa neboli Nanebevstoupení Páně (výraz "sensa" znamená v benátském dialektu "vzestup"), připomíná dvě významné události pro Benátky. První se vztahuje k 9.květnu roku 999 n.l. kdy dóže Pietro II Orseolo pomohl obyvatelům Dalmácie které ohrožovali Slované. Druhá událost se pojí k roku 1177 n.l., kdy Benátkám vládl dóže Sebastiano Ziani. V té době se v Benátkách setkali papež Alexander III a císař Federico Barbarossa aby podepsali mírovou smlouvu. Papež pak z vděčnosti za zprostředkování setkání věnoval dóžeti zlatý prsten, jeden ze symbolů dnešních oslav.

Slavnostní obřad se tak koná na památku těchto dvou události každý rok. Ceremonie se opakuje vždy na první neděli po Nanebevstoupení Páně. Na slavnosti můžete vidět jízdu dóžete a dalších městských hodnostářů na dóžecí lodi bucintoro, různé veslařské soutěže či průvody.

Kompletní program Festa della Sensa najdete zde (anglicky).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.