neděle 10. května 2015

Mešita z katolického kostela v Benátkách.



V rámci 56. ročníku Bienále byla v pátek otevřena ve čtvrti Cannaregio v bývalém katolickém kostele Santa Maria della Misericordia mešita. Autorem projektu je švýcarsko-islandský umělec Christoph Büche. Kostel je v soukromém vlastnictví a Island si ho pronajal jako národní pavilon na Bienále a to až do konce listopadu právě pro projekt Ch. Bücheho. Cílem je upozornit jednak na absenci mešity v historickém centru Benátek, města, jehož umění a architektura byla hluboce ovlivněna obchodem s islámskými zeměmi a jednak snaha zapojit se do diskuze o islámu v Evropě.

Během slavnostního zahájení byl kostel/mešita zcela zaplněna muslimy a také novináři či umělci. Muslimští muži se společně modlili ve středu budovy a ženy se  shromáždily k motlitbám v zadní části budovy, kde se modlily odděleně. Odhaduje se, že v okolí Benátek žije cca 20-25.000 muslimů

Organizátoři obdrželi po otevření dopis, ve kterém je měštští úředníci varují, že "mešita představuje bezpečnostní hrozbu, kvůli možnému násilí, a to buď ze strany anti-islámských extrémistů nebo islámských extrémistů". Úředníci v dopise organizátorům také sdělili, že je potřeba mít zvláštní povolení, pokud chtějí v Benátkách provozovat místo k sloužící k motlitbám a uctívání.

Organizátoři toto odmítli ve svém prohlášení s tím, že mešita je pojata jako umělecké dílo a že tedy nejde o místo uctívání. Nicméně připustili, že dopis dají k prostudování právníkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.