pátek 7. října 2016

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II)

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II), Benátky, Piazza San Marco, náměstí Svatého Marka, zvonice Svatého Marka, Campanile San Marco, bazilika Svatého Marka, Basilica di San Marco, Dóžecí palác, Palazzo Ducale
Náměstí Svatého Marka nabízí nespočet zajímavostí
Dnes je na řadě zbývajících 6 zajímavostí z celkových 12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka. Prvních 6 se týkalo bezprostředně náměstí. Ty dnešní najdete přímo na náměstí nebo v jeho těsné blízkosti.

7. Zvonice Svatého Marka a 4 tipy


Nepřehlédnutelný symbol Benátek. Zvonice Svatého Marka (Campanile di San Marco). Věž viditelná v podstatě z celé laguny. Aby ne, původně byla postavená jako maják. Je nejvyšší ze všech staveb v Benátkách. Kromě toho, že je z ní hezký výhled (vstupné 8 €), se k ní vtahují další 4 zajímavosti.

Tato 99 metrů vysoká věž se v roce 1902 zřítila. To co vidíte dnes, je věrná kopie.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II)
Zvonice Svatého Marka je nejvyšší stavbou v Benátkách

Na vrcholu věže měl světovou premiéru vynález Galileo Galilea, dalekohled. Prvním, kdo se jím koukl, byl samotný dóže.

Ve věži najdete také 5 zvonů. Každý má jinou velikost, určení a historii. Další zajímavostí je, že jen při výjimečných příležitostech zvoní všechny dohromady.

Na samém vrcholku věže je zlatá soška Archanděla Gabriela. Funguje jako korouhvička. Když se natočí směrem k bazilice Svatého Marka, místní říkají, že Gabriel čůrá. Jinými slovy, že bude pršet.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II)
Soška Archanděla Gabriela předpovídá počasí. Už stovky let


8. Dóžecí palác. Důstojná stavba. Nebo ne?


Jednou z hlavních dominant náměstí je Dóžecí palác. Leží už vlastně na piazzettě Svatého Marka. Byl vždy centrem moci v Benátkách. Majestátní a důstojná stavba. I když ne tak docela. Tady jsou 4 tipy, které jsou veselé, ale i smrtelně vážné. Doslova.

Palác má v 1. patře podloubí se sloupy. Z nichž 10. a 11. sloup mají jinou barvu. Načervenalou. Z místa mezi nimi se totiž vyhlašovaly rozsudky smrti.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II)
V prvním patře Dóžecího paláce, mezi sloupy červené barvy se vyhlašovaly rozsudky smrti


S rozsudky smrti souvisí ještě jeden sloup. Najdete ho na straně paláce, přiléhající k moři.  Jde o 4. sloup. Je širší než ostatní. Zkuste si ho obejít. Třeba taky dostanete milost, jako odsouzenci na smrt.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II)
Čtvrtý sloup v přízemí Dóžecího paláce je širší. Podařilo-li se odsouzenci na smrt ho obejít, dostal milost



Stoupnete-li si čelem k paláci, tak, abyste měli za zády moře, zaměřte se na jeho oba rohy. V úrovni 1. patra. Nejdříve ten levý.

Je na něm basreliéf představující vyhnání Adama a Evy z ráje. Při pohledu na něj visí ve vzduchu otázka: "Kdo utrhl to jablko ze stromu?" Oba sice mlčí, ale jejich gesta jsou více než výmluvná.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II), Benátky, Dóžecí palác, Palazzo Ducale
Kdo utrhl to jablko!? Eva jasně ukazuje, kdo to byl


Na pravém rohu je pro změnu úplně opilý "první vinař na světě" Noe. Opět ve vzduchu visí otázka. Tentokráte se jeden z jeho synů ptá, kdo dal zase otci to víno. Gesta jeho 2 bratrů jsou opět jednoznačná.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II), opilý Noe, Benátky, Palazzo Ducale, Dóžecí palác, náměstí Svatého Marka, Piazza San Marco
Opilý Noe a jeho tři synové

9. Piazzetta Svatého Marka a 2 sloupy smrti


Menší náměstí, na kterém leží Dóžecí palác se jmenuje Piazzeta Svatého Marka. Na ní stojí 2 sloupy. Na jednom stojí benátský lev, na druhém Svatý Teodor, jeden z patronů Benátek. Rodilý Benátčan nikdy neprojde mezi sloupy. Proč? Protože to prý přináší smůlu. Mezi nimi se totiž v minulosti odehrávaly popravy.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II), Palazzo Ducale, Dóžecí palác, Piazzetta San Marco, náměstí Svatého Marka, Piazza San Marco, Svatý Teodor, benátský lev
Nechoďte mezi sloupy na piazzettě Svatého Marka. Prý to přináší smůlu


10. Most vzdechů. Žádné milostné vzdechy


Na samém konci Dóžecího paláce najdete další ze symbolů Benátek. Ponte dei Sospiri. Most vzdechů. Neodehrávaly se tu však milostné vzdechy, ale vzdechy odsouzenců na smrt. Most totiž spojuje Dóžecí palác a vězení.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II), Benátky, Ponte dei Sospiri, Most vzdechů, Dóžecí palaác, Palazzo Ducale, vězení
Most vzdechů vděčí za svůj název Lordu Byronovi


11. Žena, která ukončila povstání. Nedopatřením


Projděte pod hodinovou věží Torre dell´Orologio. Hned za první křižovatkou, po levé straně je v úrovni 1. patra, nad průchodem, je basreliéf místní hrdinky. Ženy, která ukončila povstání. Nedopatřením. Díky ženské zvědavosti.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II), Benátky, historie, zajímavosti, Piazza San Marco, náměstí Svatého Marka, povstání
Basreliéf ženy, která svou zvědavostí ukončila povstání


12. Nekrmte holuby. Je to drahá zábava


Poslední tip není ani tak o tom co vidět, jako spíše o tom, čeho se na náměstí Svatého Marka vyvarovat. Nekrmte holuby. Zejména děti, ale i dospělé láká vzít si do ruky kus rohlíku a dívat se (a fotit), jak holoubci pěkně zobají z ruky. Hezká zábava. Ale pěkně drahá. 13.500 Kč (500 €) může dosáhnout pokuta, pokud vás přistihne městská policie.

12 tipů, co vidět na benátském náměstí Svatého Marka (II), Benátky, Piazza san Marco, náměstí Svatého Marka
Nekrmte holuby. Je to drahý špás. Pokuta může dosáhnout až 13.500 Kč
Užijte si Benátky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.