středa 22. července 2015

Víte, že zvonice Sv. Marka má 5 zvonů?

Když se před 113 lety a 7 dny (14. července 1902) zřítila zvonice (Campanile) Sv. Marka, šla s ní k zemi i pětice zvonů. Oprava věže trvala 10 let. V rámci opravy byly na věž umístěny kopie všech pěti zvonů. Každý z nich má svůj název a svůj účel.

První se jmenuje Marangona. Je to největší zvon. Jeho zvonění oznamovalo začátek a konec pracovní doby tesařů v loděnicích Arsenale. Je to jediný zvon, který "přežil" zřícení zvonice. Průměr zvonu je 1,8 metru. Hmotnost 3,6 tuny.

Mezzana. Tak se jmenuje druhý zvon. Ten oznamoval poledne. Jeho průměr je 1,56 metru. Váží těměř 2,6 tuny.

Název třetího zvonu je Trottiera. Jeho zvonění vyzývalo benátské šlechtice, aby pobídli své koně do klusu (než byly koně v Benátkách zakázané). Znamenalo to totiž, že se blíží zasedání Velké rady v Dóžecím paláci. Má průměr téměř 1,4 metru a hmotnost 1,8 tuny.

Senátory na jednání do Dóžecího paláce svolával čtvrtý zvon. Jmenuje se Pregadi. Název je odvozen od členů senátu, kterým se říkalo Pregadi. Průměr zvonu je necelého 1,3 metru a hmotnost 1,4 tuny.

Poslední, pátý zvon se jmenuje Malefico. Oznamoval rozsudky smrti, které se odehrávaly na Piazzettě Sv. Marka. Ze všech zvonů je nejmenší. Má průměr necelého 1,2 metru. Váží 1 tunu

Pokud se budete chtít na zvonici podívat, na horu vás dostane výtah. Vstupné je 8 €, děti 4 €.

Více o historii zvonice si můžete přečíst zde




Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.