pondělí 20. června 2016

Žena, která ukončila povstání. Nedopatřením

Žena, která ukončila povstání v Benátkách. Nedopatřením
Basreliéf Giustiny Rossi, ženy, které ukončila povstání v Benátkách

Ve středu 15. června, to bylo přesně 706 let, co táhli vzbouřenci ulicemi Mercerie na náměstí Svatého Marka. Jejich cílem bylo zabít dóžete Pietra Gradeniga a chopit se moci v Benátkách. A pak to přišlo. Vzpoura, která mohla změnit dějiny Benátek, se nekonala. Mohla za to jediná žena. Žena, která ukončila povstání. Nedopatřením.

Povstání zosnovaly 3 významné benátské rodiny


Ulice Mercerie spojují Rialto s náměstím Svatého Marka. Představují jakousi hlavní benátskou nákupní oblast, plnou obchodů a butiků. Asi něco jako naše Příkopy v Praze. Jen jsou úzké a křivolaké. 

Těsně před vyústěním Merciere na náměstí Svatého Marka, před věží Torre dell´Orologio, je na pravé straně průchod. Jmenuje se Sottoportego del Cappello. Právě nad ním, je basreliéf staré ženy. Žena se jmenovala Giustina Rossi. V roce 1310 žila v bytě nad tímto průchodem. 

Povstání proti dóžeti zosnovaly 3 významné benátské rodiny. Do čela se postavil mladý šlechtic Bajamonte Tiepolo. Záda mu kryli Marco Querini a Badoer Badoero. Když onoho 15. června vzbouřenci vyrazili z Rialta svrhnout dóžete, zvolili nejkratší cestu na náměstí, tedy ulicemi Merciere.

Žena, která ukončila povstání. Nedopatřením
Průchod Sottoportego del Cappello s basreliéfem ženy, která ukončila povstání

Rozprchli se, jako když do nich střelí


Jak už to při takových akcích bývá, vzbouřenci si cestou dodávali odvahu vyřváváním bojových pokřiků "smrt dóžeti, svoboda, zvítězíme, viva la Serenissima ...". Rytmus jejich pochodu podporovalo několik bubeníků. Hluk který povstalci cestou vydávali byl značný. Giustina, jako správná žena, byla zvědavá, co se to na ulici děje. 

Vykoukla z okna, zrovna když rebelové míjeli její byt. Ovšem při vykouknutí, nedopatřením zavadila o hmoždíř, který měla na parapetu. Ten spadl dolů a trefil vlajkonoše rebelů, který šel v čele. Byl na místě mrtvý. Rebelové mysleli, že začal útok dóžecích vojáků a rozprchli se, jako když do nich střelí. Povstání tak skončilo dříve než začalo.

Odměna pro paní Giustinu


Paní Giustina byla nakonec bohatě odměněna. Bylo ji totiž slíbeno, že jí a ani jejím potomkům La Serenissima nikdy nezvýší nájem. Na památku této události, byl v roce 1841, umístěný na dům basreliéf "staré ženy s hmoždířem", od sochaře Petra Lorandiniho.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.