pondělí 3. října 2016

Kde je v Benátkách dům Marca Pola?

Kde je v Benátkách dům Marca Pola? Benátky, historie, Marco Polo, cestování, benátské záhady a tajemství
Pamětní deska, která označuje místo, kde stával dům Marca Pola
Odpověď na otázku: "Kde je v Benátkách dům Marca Pola?", je jednoduchá. Dnes už nikde. Ale dá se najít místo, kde dům stával. A stejné je to i s Marcovými ostatky. On je vůbec celý život slavného kupce a cestovatele, tak trochu zahalený tajemstvím.

Rodný dům co je a není


Jak je to tedy s tím rodným domem, co je a není? Rodina Polů vlastnila dům za náměstím Corte Seconda del Milion. Šlo o typický obchodnický dům. To v 13. století znamenalo kombinaci obytné části, dvora a skladiště. Hlavní přístup do domu byl, jak jinak, z kanálu.

Ty byly kolem domu dva. Jsou tam dodnes. Rio del Fontego del Tedeschi a Rio de la Fava. Představu, jak takový dům vypadal si můžete udělat na Corte de la Amadi nebo na břehu Velkého kanálu, kde najdete Corte del Remer.

Kde je v Benátkách dům Marca Pola?Benátky, Marco Polo, historie Benátek,
Casa Amadi. Ukázka to, jak vypadal typický obchodní dům v dobách Marca Pola
 
Kronika Benátek uvádí, že koncem 15. století vypukl v oblasti velký požár, který zničil i rodinné sídlo Polů. Místo po domě pak zůstalo dlouho prázdné. Až na konci roku 1677, za pouhé 4 měsíce, na jeho místě postavily Benátky divadlo s názvem Teatro Malibran. To prošlo mnohými přestavbami. Svoji současnou podobu získalo v roce 1919. Dodnes se v něm hraje.

Kde je v Benátkách dům Marca Pola?
Dnes stojí na místě domu Marca Pola divadlo Teatro Malibran

Byl Marco Polo Chorvat nebo Ital?


Marco Polo se narodil 15. září 1254. To je jisté. Ale, byl Marco Polo Chorvat nebo Ital? Na výběr máte totiž dvě místa. Prameny uvádějí jako místo narození Korčulu nebo Benátky. Chorvaté a Italové vám budou samozřejmě tvrdit, že jen to jejich místo je správné. Faktem ale je, že většinu života prožil v Benátkách. Tam taky roku 1324 zemřel.


Místo, kde stával dům Marca Pola

Nikdo neví, kde ostatky jsou


Pohřbený byl Marco v kostele San Lorenzo. Ve společné hrobce se svým otcem a strýcem, se kterými podnikal slavné cesty. Háček je v tom, že dnes po nich není v kostele ani památka. Proč?

Kde je v Benátkách dům Marca Pola? Benátky, Marco polo, historie, benátské tajemství a záhady
Kostel San Lozenzo, ve které by měly být ostatky Marca Pola
Jedna verze tvrdí, že jeho statky se měly ztratit během přestavby kostela v 16. století. Druhá verze říká, že tam ostatky ještě jsou, ale nikdo neví kde. Faktem ale je, zatím žádný průzkum to nikdy nepotvrdil. Kostel je dnes veřejnosti nepřístupný.


Mapa s umístěním kostela San Lorenzo

Žádné komentáře:

Okomentovat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.