pondělí 6. června 2016

7 mýtů o Benátkách, a jak je to ve skutečnosti

Piazza San Marco, zvonice Svatého Marka a Dóžecí palác
Piazza San Marco, zvonice Svatého Marka a Dóžecí palác

Benátky jsou jednoznačně turistická destinace par excellence. Je to dané tím, že jinde na světě nic takového není. Spousta lidí ale má o dnešních Benátkách zkreslené představy. Ať už je to tím, že mají vlastní zkušenost, typicky z 90. let, nebo zprostředkovanou. O městě na laguně koluje spousta mýtů. Tady je největších 7 mýtů o Benátkách, a jak je to ve skutečnosti

1. Benátky páchnou
2. Moc lidí
3. Půl dne na prohlídku stačí
4. Je tam draho
5. Strašné jídlo
6. Město je věčně pod vodou
7. V Benátkách se každý ztratí

1. Benátky páchnou


Nejčastější výtka, se kterou se setkávám, je že Benátky páchnou. Bylo tomu tak ještě na začátku 90. let. Od té doby Benátky ale tento problém vyřešily. Ano, Benátky nemají kanalizaci. Problematiku vypouštění odpadů už však vyřešily domácí čističky, které jsou v podstatě již ve všech benátských domech.

Na druhou stranu, Benátky leží na moři, tak že člověk nemůže čekat, že město bude vonět po fialkách, ale po moři. Ostatně jako každé přímořské město.

Pojedete-li v létě narvaným vaporettem, tak je více než pravděpodobné, že nějaký ten nelibý závan ucítíte. Nevinil bych z toho ale Benátky, jako spíše nějakého toho turistu, co stojí kolem vás ;-)

2. Moc lidí


Pokud se do Benátek vydáte o prázdninách nebo během karnevalu, tak tam bude lidí opravdu hodně. V tomto období jde průměrně o 100.000 lidí denně. Přitom samotné město má jen 56.000 obyvatel. Během ostatních měsíců je situace výrazně lepší. Ideální je jaro nebo podzim.

Malý příklad. Loni jsem byl v Benátkách 19. prosince. Krásné slunečné počasí a nějakých 8 stupňů nad nulou. Ale hlavně, ještě v 10 hodin dopoledne na náměstí Svatého Marka nebyl téměř nikdo a na vstup do baziliky Svatého Marka nebo na zvonici nebyly žádné fronty. Ty běžně totiž dosahují několika desítek metrů a čekací doba klidně činí i 50 minut.

7 mýtů o Benátkách, a jak je to ve skutečnosti, Benátky
Téměř liduprázdné náměstí Svatého Marka v prosinci v dopoledních hodinách



Je ale fakt, že na turisticky nejexponovanějších místech, jako je náměstí Svatého Marka, most Rialto nebo vlakové či autobusové nádraží, bude ale spousta lidí vždycky.

Ale i v té největší sezóně je v Benátkách spousta krásných míst, kde o turisty ani nezavadíte. Kolikrát stačí jen sejít z hlavní ulice a objevíte úplně jiný svět.

3. Půl dne na prohlídku stačí


Chcete mít selfíčko z Rialta nebo v kavárně Florian s espressem za 12,50 €? K tomu si vyfotit si baziliku, zvonici a Dóžecí palác na náměstí Svatého Marka a pak to sdílet na facebooku? Pak vám opravdu půl dne na prohlídku stačí.

Cesta z nádraží či parkoviště trvá na náměstí Svatého Marka tak hodinu. S odbočením na Rialto tak hodinu a půl. Kávička u Floriana další hodinku, nějaké ty fotečky z náměstí, gondoly u břehu, cesta zpátky a je to. Půl den je pryč. Stali jste se součástí typické turistické masy. Šup sem, šup tam a zpátky.

7 mýtů o Benátkách, a jak je to ve skutečnosti
Libreria Acqua Alta. Nejoriginálnější atntikvariát na světě, při poklusu městem neobjevíte



Na Benátky potřebujete minimálně 2 celé dny, spíše ale 3. Minimálně. Historickou Prahu taky neprojdete celou za půl dne. A hlavně si naplánujte předem, co vše chcete vidět. Garantuji vám, že pokud chcete město opravdu poznat, tak vám nebude stačit ani 14 dní.
.

4. Je tam draho


Benátky jsou světová TOP destinace. Ano, je tam draho. Ale jen pro neznalé turisty. Zkuste to jako místní. Tak třeba potraviny. Nakupujte je v supermarketech. Ceny se moc neliší od těch našich.

Nebo ubytování. Průměrná cena za nocleh je nejvyšší v Evropě.
Jde to levněji? Jasně že jde. Jen nesmíte hledat hotel těsně před odjezdem. Díky velké konkurenci hotelů, se dají často získat zajímavé slevy.

Nejezte v turistických restauracích. Hledejte zapadlé hospůdky. Tam mají normální ceny pro místní.

5. Strašné jídlo


Další mýtus. Stravovaní v Benátkách není dobré. Je tam strašné jídlo. Jak kde. Nemyslím, že se situace liší od jakékoliv jiné turistické destinace. Celosvětové některé turistické restaurace kalkulují s modelem, že turista není dobrý zákazník. Turista se totiž nevrací. Na rozdíl od místních.

7 mýtů o Benátkách, a jak je to ve skutečnosti
Typická benátská hospůdka, bacari. Ta na snímku se jmenuje Cantina Do Mori a je kousek od Rialta


Vyhýbejte se proto jako čert kříži restauracím, kde mají Menu turistico. Ceny sice vypadají na první pohled příznivě, o kvalitě jídla se to už tak úplně říci nedá. Stejně tak restaurace, co mají placené naháněče. Myslíte, že kdyby byla restaurace tak skvělá, že by je potřebovala?

Je to stejně jako v předchozím bodě. Jezte tam kde jí místní. Výběr jídel bude možná chudý, ale zato kvalita bude zaručená. A ceny nebudou nijak přemrštěné. Nezapomeňte si k jídlu dát sklenku dobrého domácího vína. U místních vás nebude stát více jak 1.50 €. Italská kuchyně je přece skvělá.

6. Město je věčně pod vodou


To že se Benátky potápí, je fakt. Rychlost je cca 2 mm ročně. Není ale pravda, že město je věčně pod vodou. Taková situace nastává převážně v zimních měsících. Místní ji říkají Acqua alta. Výjimečně se objevuje i během roku.

7 mýtů o Benátkách, a jak je to ve skutečnosti
Vysoká voda, Acqua alta před Dóžecím palácem



Nejčastěji na náměstí Svatého Marka. Proč zrovna tam? Je to nejnižší místo v Benátkách. Ale není to nic dramatického. Benátčané se s tím naučili za ty století dost dobře žít. Postaví se vyvýšené chodníčky, do dveří se dají zábrany a život jde dál.

7. V Benátkách se každý ztratí


7. To není mýtus, ale absolutní pravda. V Benátkách se každý ztratí. Občas i místní. Vy samozřejmě taky. Benátské uličky jsou úzké a křivolaké. A občas mají stejné jména. Rozdíl je v tom, že každá stejnojmenná ulice leží v jiné městské čtvrti. Ale nic se neděje. Benátky jsou malé a vždycky dříve či později dojtete k moři a pak už se "chytíte".

6 komentářů:

  1. Moc pěkně napsané.v Benátkách už jsme po třetí a teprve letos jsme stihli projít poslední čtvrte. Letos jsme dokonce nezabloudili. Spise vždy ve stejném levném hotelu v čtvrti Castelo. Benátky jsou skvělý.
    Vždy hledáme místní hospody a pak jsme stastni, že je najdeme, ale totálne hladovi a ziznivi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Byla byste tak hodná a mohla mi napsat název a lokalitu některé z místních hospůdek? Plánujeme Benátky poprvé. Byla bych Vám moc vděčná. Nyní aktuálně vybíráme termín. Váhám mezi koncem září, nebo od 10.října. Mohu Vás poprosit o názor i na toto období? Mnohokrát děkuji

      Vymazat
    2. Pošlete mi prosím kontakt na sebe.

      Vymazat
    3. Ivana.sus@seznam.cz

      Vymazat
  2. Benátky jsem navštívil se svou přítelkyní, jako naší první destinaci. Dodnes na ně vzpomínáme. Je to doopravdy romantické město, které dokáže okouzlit každého člověka, který se na dovolené za ničím nežene. A popravdě, zabloudit v Benátkách je snad jedna z nejhezčích věcí co jde. Teprve pak si člověk užije typické Benátky bez turistů.

    OdpovědětVymazat
  3. Musim jen souhlasit, krasne napsane. Do Benatek jsem se vydala s maminkou v ramci narozeninoveho pobytu, streda ranni prijezd a nedele odlet. Idealni nacasovani, pocasi super a turistu sem...tam. I kdyz jsme cely den byly na nohach a vyuzivaly i mistni dopravu, stejne jsme nestihly vsechno...Budeme prijemne vzpominat do dalsich narozenin :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat

Je fajn, že si svůj názor nenecháváte pro sebe.